EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Дослідження показують, що комп'ютерна аватар-терапія є перспективним інструментом у боротьбі з розладами харчової поведінки

розлад харчової поведінки розлад харчової поведінки
розлад харчової поведінки розлад харчової поведінки

Що нового?

Комп'ютерна аватар-терапія дисфункціональних переконань (КАТ-ДП) є ефективною методикою боротьби з деякими симптомами, пов'язаними з розладами харчової поведінки.

У передовому попередньому дослідженні, результати якого були опубліковані в журналі International Journal of Cognitive Therapy, автори вивчили новий підхід до боротьби з дисфункціональними переконаннями і симптоматикою розладів харчової поведінки. Відповідно до отриманих результатів, комп'ютерна аватар-терапія дисфункціональних переконань може стати цінним доповненням до існуючого набору терапевтичних підходів, спрямованих на зміну дисфункціональних переконань, пов'язаних з тілом, та зниження тяжкості симптомів розладів харчової поведінки.

Дисфункціональні переконання давно були визнані вагомими факторами у розвитку та хронізації розладів харчової поведінки. Традиційні методи лікування, такі як когнітивно-поведінкова терапія (КПТ), спрямовані на зміну цих переконань для формування здоровіших моделей оцінки та мислення.

Дане дослідження було спрямовано на експериментальну перевірку передового підходу, відомого як КАТ-ДП. У ньому використовуються згенеровані комп'ютером аватари, щоб допомогти пацієнтам опрацювати та знизити дисфункціональні установки, пов'язані з тілом, з кінцевою метою полегшення симптомів розладу харчової поведінки, особливо у осіб із субклінічною симптоматикою.

У цьому рандомізованому контрольованому дослідженні 48 добровольців було поділено на 2 групи: контрольну групу та групу КАТ-ДП. Переконаність в індивідуальних установках, пов'язаних з тілом, та прояв симптомів, специфічних для розладів харчової поведінки, ретельно оцінювали у трьох різних часових точках: (1) перед втручанням (попередня оцінка); (2) відразу після втручання (наступна оцінка) та (3) через 14 днів (контрольне спостереження). Відзначався виражений ефект взаємодії щодо тяжкості симптомів.

На цьому етапі динамічного спостереження у групі КАТ-ДП відзначалося більш значне зменшення симптомів, специфічних для розладу харчової поведінки, порівняно з контрольною групою. Хоча позитивна динаміка індивідуальних автоматичних думок, що пов’язані з тілом, у групі КАТ-ДП статистично значуще не відрізнялася від контрольної групи, вона відповідала очікуванням. Дане дослідження надає перспективні попередні докази, що КАТ-ДП може бути ефективним інструментом для роботи з конкретними симптомами, пов'язаними з розладами харчової поведінки.

Хоча результати і є обнадійливими, необхідне проведення подальших досліджень на підтвердження ефективності КАТ-ДП, особливо у клінічних популяціях з підтвердженими розладами харчової поведінки. Дане дослідження відкриває нові можливості для застосування даного виду терапії в терапевтичних та науково-дослідних цілях, вказуючи на те, що КАТ-ДП може стати цінним доповненням до традиційної КПТ у різних клінічних ситуаціях.

Джерело:

International Journal of Cognitive Therapy

Стаття:

Computer-Assisted Avatar-Based Treatment for Dysfunctional Beliefs and Eating-Disorder Symptomatology: A Randomized Control Pilot Study

Автори:

Marius Fey et al.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: