EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Дослідження взаємозв'язку між дефіцитом вітаміну D та депресією у пацієнтів із діабетичною периферичною нейропатією

вітамін D вітамін D
вітамін D вітамін D

Що нового?

Рівень 25-гідроксивітаміну D у сироватці крові потенційно може бути прогностичним фактором для встановлення супутньої депресії у пацієнтів з ДПН.

Дефіцит вітаміну D може призвести до депресії у пацієнтів з діабетичною периферичною нейропатією (ДПН), впливаючи на рівень цитокінів. Крім того, згідно з результатами дослідження, опублікованими в журналі Neuropsychiatric Disease and Treatment, прийом добавок з вітаміном D потенційно може полегшити вираженість симптомів депресії у таких пацієнтів. Мета даного проспективного дослідження, проведеного Zhou J та співавт., полягала у визначенні ролі дефіциту вітаміну D у виникненні депресії та впливу добавок цього важливого вітаміну на зниження симптомів депресії у пацієнтів з ДПН.

Були зібрані клінічні та лабораторні дані 192 пацієнтів із ДПН, включених у дослідження.

Вимірювали концентрації 25-гідроксивітаміну D, а також таких біомаркерів, як інтерлейкін (IL)-1β, фактор некрозу пухлини-α (ФНП-α) та IL-17A. Учасники з низьким рівнем 25-гідроксивітаміну D приймали вітамін D по 5000 МО на добу протягом 12 тижнів. Після прийому добавки повторно проводили оцінку депресії та визначали рівні 25-гідроксивітаміну D, IL-1β, ФНП-α та IL-17A.

У пацієнтів з ДПН найчастіше зустрічалися дефіцит вітаміну D та депресія. Учасники з дефіцитом вітаміну D мали статистично значуще вищі оцінки за шкалою проведеної лікарями оцінки депресії Гамільтона (HRSD) і підвищені рівні маркерів запалення в порівнянні з учасниками з достатнім рівнем вітаміну D. Згідно з даними аналізу методом бінарної логістичної регресії, дефіцит вітаміну D вносить значущий внесок у розвиток депресії у пацієнтів із ДПН. Також встановлена ​​висока чутливість (~87%) рівня 25-гідроксивітаміну D при диференціації пацієнтів із ДПН із депресією.

Джерело:

Neuropsychiatric Disease and Treatment

Стаття:

Vitamin D Deficiency Participates in Depression of Patients with Diabetic Peripheral Neuropathy by Regulating the Expression of Pro-Inflammatory Cytokines

Автори:

Zhou J і співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: