EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Ефективність ривароксабану у зниженні ризику рецидиву венозної тромбоемболії

тромбоз глибоких вен тромбоз глибоких вен
тромбоз глибоких вен тромбоз глибоких вен

Що нового?

У пацієнтів з тромбозом глибоких вен застосування ривароксабану протягом 6 тижнів на додаток до антикоагулянтної терапії тривалістю 6 тижнів статистично значно знижує ризик рецидиву тромбозу без підвищення ризику виникнення кровотеч.

За даними рандомізованого клінічного дослідження, у дорослих пацієнтів (віком 18 років і старше) з тромбозом глибоких вен (ТГВ) додаткове застосування ривароксабану протягом 6 тижнів після успішного курсу лікування тривалістю 6 тижнів було пов'язане з мінімальним ризиком рецидиву тромбоемболії вен (переважно ізольованого тромбозу дистальних відділів глибоких вен) протягом періоду наступного спостереження тривалістю 2 роки без підвищення ризику виникнення великих кровотеч.

Мета дослідження полягала у порівнянні двох різних за тривалістю курсів терапії ривароксабаном у 402 пацієнтів із ізольованим тромбозом дистальних відділів глибоких вен, що супроводжуються клінічними симптомами. В рамках цього плацебо-контрольованого подвійного сліпого дослідження добровольці отримували терапію ривароксабаном у рекомендованій дозі протягом 6 тижнів до рандомізації, після чого були рандомізовані до групи застосування ривароксабану у дозі 20 мг або до групи застосування плацебо один раз на добу протягом додаткових 6 тижнів. Протягом 24 місяців пацієнти здійснювали наступне спостереження.

В якості ключової кінцевої точки ефективності в період наступного спостереження після рандомізації оцінювали розвиток рецидиву венозної тромбоемболії, для якого характерне прогресування ізольованого тромбозу дистальних відділів глибоких вен, проксимальних відділів глибоких вен, рецидив ізольованого тромбозу тромбоемболії легеневої артерії з клінічними симптомами. Як ключову кінцеву точку безпеки оцінювали виникнення великої кровотечі після рандомізації протягом 2 днів після введення останньої дози ривароксабану або плацебо.

Згідно з результатами рандомізації, 200 пацієнтів отримували додаткову терапію ривароксабаном, і 202 пацієнти - терапію плацебо. У 81 (40%) та 86 (43%) пацієнтів відповідно ізольований тромбоз дистальних відділів глибоких вен був визнаний ідіопатичним. Слід зазначити, що основна кінцева точка ефективності була досягнута у 23 (11%) пацієнтів у групі застосування ривароксабану та 39 (19%) пацієнтів у групі плацебо (кількість пацієнтів, яких необхідно пролікувати до досягнення сприятливого результату або запобігання несприятливому результату - 13; відносний ризик - 0,59).

У групі застосування ривароксабану у 16 (8%) добровольців розвинувся рецидив ізольованого тромбозу дистальних відділів глибоких вен порівняно з 31 (15%) пацієнтами групи плацебо. Слід зазначити, що у 7 (3 %) добровольців у групі застосування ривароксабану та 8 (4 %) добровольців у групі плацебо розвинувся тромбоз проксимальних відділів глибоких вен або тромбоемболія легеневої вени відповідно. Епізодів великих кровотеч не зареєстровано.

Джерело:

BMJ

Стаття:

Rivaroxaban treatment for six weeks versus three months in patients with symptomatic isolated distal deep vein thrombosis: randomised controlled trial

Автори:

Walter Ageno і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: