EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Оцінка ефективності ривароксабану в порівнянні з аспірином у профілактиці повторного інсульту у пацієнтів з інсультом та кардіоміопатією

інсульт інсульт
інсульт інсульт

Що нового?

У пацієнтів з інсультом невідомого походження та кардіоміопатією лівого передсердя в анамнезі ривароксабан забезпечує більш ефективну профілактику повторного інсульту порівняно з аспірином.

Згідно з даними аналітичного перехресного дослідження, в якому брали участь пацієнти з інсультом невідомого походження та кардіоміопатією лівого передсердя в анамнезі, ривароксабан був ефективнішим за аспірин з точки зору профілактики повторного інсульту. Мета дослідження полягала у порівнянні безпеки та ефективності ривароксабану та аспірину.

Пошук проводили в базі даних пацієнтів із нейросудинними захворюваннями. В результаті було виявлено 73 пацієнти з кардіоміопатією лівого передсердя та інсультом невідомого походження в анамнезі, а також індексом об'єму лівого передсердя помірного або тяжкого ступеня.

Добровольців розподілили до груп застосування ривароксабану та аспірину. Далі проводили моніторинг розвитку повторного інсульту як результат протягом двох років. У всіх добровольців розглянули трансторакальні ехокардіограми, отримані під час вступу, та взяли зі звітів дані про індекс об’єму лівого передсердя ≥ 35 мл/м2.

Отримані результати свідчили про те, що відношення шансів для розвитку повторного інсульту при терапії аспірином було в 11 разів вище, ніж при терапії ривароксабаном (відношення шансів = 11,35), за умови, що інші змінні (вік, стать, артеріальна гіпертензія та цукровий) діабет) є незмінними. Таким чином, пацієнти з інсультом та кардіоміопатією в анамнезі з більшою ймовірністю матимуть користь від емпіричного лікування ривароксабаном, ніж від лікування аспірином.

Джерело:

Neurology Asia

Стаття:

The effect of rivaroxaban vs aspirin on stroke recurrence among patients with history of cryptogenic stroke and left atrial cardiomyopathy: An analytical cross-sectional study

Автори:

Marzieh Tajmirriahi і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: