EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Перспективні результати застосування S. boulardii у лікуванні остеоартрозу колінного суглоба у пацієнтів з ожирінням

остеоартрозом остеоартрозом
остеоартрозом остеоартрозом

Що нового?

Дріжджовий пробіотик Saccharomyces boulardii може стати ефективним доповненням у лікуванні пацієнтів з остеоартрозом колінного суглоба (ОКС) та ожирінням.

Згідно з результатами дослідження, опублікованими в журналі European Journal of Nutrition, добавки з пробіотиками статистично значуще знижують інтенсивність болю та вираженість запалення у пацієнтів з ОКС, покращуючи якість життя без розвитку тяжких побічних ефектів.

Мета дослідження, проведеного Neda Dolatkhah та співавт., полягала в оцінці впливу Saccharomyces boulardii (S. boulardii) на пацієнтів з ОКС.

У рамках дослідження 70 учасників з ОКС рандомізували на отримання пробіотика або плацебо протягом 12 тижнів. Основною вимірюваною кінцевою точкою була зміна інтенсивності болю з використанням індексу виразності остеоартрозу університетів Західного Онтаріо та Макмастера (WOMAC).

Шістдесят три пацієнти успішно завершили дослідження. У учасників групи застосування пробіотика спостерігалося виражене полегшення болю порівняно з учасниками групи плацебо, виміряне за допомогою оцінок інтенсивності болю за візуальною аналоговою шкалою та шкалою WOMAC.

У учасників групи пробіотика знизився регулярний прийом ацетамінофену для лікування болю поряд зі зниженням сироваткового рівня С-реактивного білка (високочутливого маркера запалення) та сироваткового рівня малондіальдегіду (маркера окисного стресу). Крім того, у пацієнтів у групі пробіотика також покращилися оцінки, пов'язані з фізичним здоров'ям, інтенсивністю болю та обмеженнями, зумовленими фізичним здоров'ям.

Джерело:

European Journal of Nutrition

Стаття:

Saccharomyces boulardii improves clinical and paraclinical indices in overweight/obese knee osteoarthritis patients: a randomized triple-blind placebo-controlled trial

Автори:

Neda Dolatkhah та співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: