Дріжджовий пробіотик Saccharomyces boulardii може стати ефективним доповненням у лікуванні пацієнтів з остеоартрозом колінного суглоба (ОКС) та ожирінням.
Згідно з результатами дослідження, опублікованими в журналі European Journal of Nutrition, добавки з пробіотиками статистично значуще знижують інтенсивність болю та вираженість запалення у пацієнтів з ОКС, покращуючи якість життя без розвитку тяжких побічних ефектів.
Мета дослідження, проведеного Neda Dolatkhah та співавт., полягала в оцінці впливу Saccharomyces boulardii (S. boulardii) на пацієнтів з ОКС.
У рамках дослідження 70 учасників з ОКС рандомізували на отримання пробіотика або плацебо протягом 12 тижнів. Основною вимірюваною кінцевою точкою була зміна інтенсивності болю з використанням індексу виразності остеоартрозу університетів Західного Онтаріо та Макмастера (WOMAC).
Шістдесят три пацієнти успішно завершили дослідження. У учасників групи застосування пробіотика спостерігалося виражене полегшення болю порівняно з учасниками групи плацебо, виміряне за допомогою оцінок інтенсивності болю за візуальною аналоговою шкалою та шкалою WOMAC.
У учасників групи пробіотика знизився регулярний прийом ацетамінофену для лікування болю поряд зі зниженням сироваткового рівня С-реактивного білка (високочутливого маркера запалення) та сироваткового рівня малондіальдегіду (маркера окисного стресу). Крім того, у пацієнтів у групі пробіотика також покращилися оцінки, пов'язані з фізичним здоров'ям, інтенсивністю болю та обмеженнями, зумовленими фізичним здоров'ям.
European Journal of Nutrition
Saccharomyces boulardii improves clinical and paraclinical indices in overweight/obese knee osteoarthritis patients: a randomized triple-blind placebo-controlled trial
Neda Dolatkhah та співавт.
Коментарі (0)