EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Застосування препарату, що містить S. boulardii, у поєднанні з трикомпонентною терапією: ефективна та безпечна схема лікування першої лінії для ерадикації хелікобактера

інфекція інфекція
інфекція інфекція

Що нового?

У пацієнтів з невиразковою диспепсією застосування препарату, що містить Saccharomyces boulardii, у поєднанні з трикомпонентною терапією забезпечує ефективнішу ерадикацію хелікобактера (H. pylori).

Згідно з результатами рандомізованого контрольованого дослідження застосування препарату, що містить Saccharomyces boulardii (S. boulardii), у поєднанні з трикомпонентною терапією є безпечним і ефективним варіантом лікування з точки зору полегшення симптомів і швидкості ерадикації Helicobacter pylori (H. pylori). Метою дослідження G B Yang та співавт. було провести оцінку безпеки та ефективності застосування препарату, що містить S. boulardii, у поєднанні з трикомпонентною терапією для ерадикації H. pylori у осіб з невиразковою диспепсією (НВД).

У цьому багатоцентровому дослідженні взяли участь 497 пацієнтів з інфекцією, спричиненою H. pylori (229 чоловіків та 268 жінок), віком 18-69 років з діагнозом НВД, які пройшли гастроскопію. Ці пацієнти були рандомізовані у три групи дослідження. Пацієнти групи 1 отримували препарат, що містить S. boulardii, протягом 14 днів і трикомпонентну терапію протягом 10 днів. Пацієнти групи 2 отримували чотирикомпонентну терапію на основі препаратів вісмуту протягом 10 днів. Пацієнти групи 3 отримували трикомпонентну терапію протягом 10 днів.

Загалом 472 пацієнти (158 пацієнтів у групі 1, 159 пацієнтів у групі 2 та 155 пацієнтів у групі 3) повністю пройшли дослідження. На 44 день після початку лікування була проведена оцінка присутності хелікобактера з використанням 13С-уреазного дихального тесту. На 14-й та 44-й день було проведено оцінку розвитку небажаних явищ та зниження виразності симптомів. Дані про частоту ерадикації хелікобактера у групах 1, 2 та 3 у вибірці всіх пацієнтів відповідно до призначеного лікування (ITT-вибірка) та вибірки пацієнтів, які пройшли лікування відповідно до протоколу (РР-вибірка), наведено у таблиці 1.

При аналізі даних в ITT- і РР-вибірці між трьома групами була виявлена ​​статистично значуща різниця. Між підгрупами пацієнтів, які отримували два різні варіанти чотирикомпонентної терапії, статистично значущої різниці щодо частоти ерадикації H. pylori виявлено не було. Однак за цим показником у зазначених підгрупах пацієнтів ефективність лікування була статистично значуще вищою порівняно з групою, яка отримувала стандартну трикомпонентну терапію. Порівняно з групою, яка отримувала стандартну трикомпонентну терапію, в обох підгрупах проведення чотирикомпонентної терапії було зареєстровано статистично значуще більш виразне зменшення такого симптому, як відрижка, на 14-й день після початку лікування.

У порівнянні з групою 3, на 44-й день у групі 1 було відзначено статистично значуще більш виразне зменшення таких симптомів, як здуття живота і відрижка. Розвитку серйозних небажаних явищ зареєстровано не було. У групі 1 частота розвитку діареї була статистично значуще нижчою, ніж у групах 2 і 3. Застосування препарату, що містить S. boulardii, у поєднанні з трикомпонентною терапією є перспективним варіантом лікування першої лінії для ерадикації H. pylori у осіб з НВД.

Джерело:

Zhonghua Yu Fang Yi Xue za Zhi

Стаття:

[A multi-center, randomized controlled study on the effect of Saccharomyces boulardii combined with triple therapy for the initial eradication of Helicobacter pylori infection]

Автори:

G B Yang і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: