EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Переваги септопластики на ранніх етапах лікування переломів перегородки носа

переломи переломи
переломи переломи

Що нового?

Раннє проведення септопластики дозволяє знизити інтенсивність болю та досягти більш сприятливих естетичних та функціональних результатів у осіб, яким проведення даного втручання показано для корекції посттравматичного викривлення носової перегородки.

Результати проспективного когортного дослідження вказують на те, що раннє проведення септопластики дозволяє покращити функціональні та естетичні наслідки у пацієнтів із посттравматичним викривленням носової перегородки (ПТВНП). Крім того було встановлено, що CFD-моделювання є надійним методом оцінки функціонального стану носової порожнини. Мета цього дослідження полягала в оцінці результатів лікування з проведенням ранньої септопластики для корекції ПТВНП та порівняння з результатами CFD-моделювання повітряних потоків у порожнині носа.

До дослідження було включено 12 учасників (1 жінка та 11 чоловіків), яким було показано проведення ранньої септопластики для корекції ПТВНП. Було проведено вивчення різних заздалегідь встановлених клінічних (обструкція носа, інтенсивність болю та симетрія носа) та розрахункових (число Рейнольдса, зсувна напругу на стінці, швидкість та тиск повітряного потоку) показників. До когорти дослідження увійшли особи з наявністю/відсутністю закритої репозиції при переломах кісток носа в анамнезі. Основною кінцевою точкою дослідження була відповідь на лікування.

Додатковими кінцевими точками були взаємозв'язок між клінічними та розрахунковими показниками та вплив закритої репозиції на результати септопластики. Для аналізу даних використовували методи описової та інференційної статистики. Поріг статистичної значущості було встановлено на рівні 5 %. У вибірку дослідження увійшли 12 пацієнтів, у тому числі п'ятеро взяли участь у аналізі методом CFD-моделювання. У післяопераційному періоді середня оцінка інтенсивності болю знизилася з 7,3 балів на початковому рівні до 0,5 балів.

Після проведення втручання у всіх пацієнтів було виявлено зменшення обструкції носа та викривлення перегородки. Згідно з результатами аналізу методом CFD-моделювання, число Рейнольдса і швидкість повітряного потоку після втручання знизилися, при цьому було виявлено наявність позитивного зв'язку між виразністю обструкції носа та значеннями показників при CFD-моделюванні. Незважаючи на те, що у пацієнтів із закритою репозицією кісток носа в анамнезі викривлення перегородки та обструкція носа до септопластики були менш виразними, ніж у пацієнтів без закритої репозиції кісток носа в анамнезі, результати септопластики у всіх пацієнтів були порівнянні. Таким чином, септопластика є перспективним хірургічним підходом до лікування переломів перегородки носа.

Джерело:

Journal of Stomatology, Oral and Maxillofacial Surgery

Стаття:

Prospective cohort study on short-term evaluation of septoplasty as early management of naso-septal fractures - A correlation of clinical outcomes with computational fluid dynamic parameters

Автори:

Muthu Kumar і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: