EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Зворотний зв'язок між рівнем 25-гідроксивітаміну D у сироватці та НАЖХП

НАЖХП НАЖХП
НАЖХП НАЖХП

Що нового?

Підвищений рівень вітаміну D може сприяти запобіганню НАЖХП.

Результати двонаправленого менделевського рандомізованого дослідження, опубліковані в журналі «Clinical Gastroenterology and Hepatology», вказують на наявність зворотного генетичного зв'язку між рівнем 25-гідроксивітаміну D у сироватці (S-25[OH]D) та неалкогольною жировою хворобою печінки (НАЖХП). Метою дослідження було оцінити наявність зв'язку між рівнем S-25(OH)D та НАЖХП.

На рівні повногеномної значущості як змінні було обрано 7 і 6 незалежних генетичних варіантів, пов'язаних з рівнем S-25(OH)D і НАЖХП відповідно. Для S-25(OH)D було надано зведені дані дослідження основних генетичних детермінант вітаміну D та сукупності тісно пов'язаних ознак, у якому брало участь 79 366 осіб.

Для НАЖХП були надані зведені дані дослідження UK Biobank (360 919 контролів та 275 випадків), консорціуму FinnGen (217 898 контролів та 894 випадки) та повногеномного кореляційного метааналізу (17 781 контроль та 1483 випадки). Зведені дані з чотирьох печінкових ферментів були отримані з бази даних UK Biobank.

Було виявлено генетичний зв'язок між рівнем S-25(OH)D, НАЖХП та специфічними ферментами печінки. Дані трьох джерел підтверджують наявність стабільного зв'язку між вищими рівнями S-25(OH)D, які були генетично спрогнозовані, та нижчою ймовірністю розвитку НАЖХП. Узагальнене відношення шансів розвитку НАЖХП склало 0,78 у разі підвищення генетично прогнозованого рівня S-25(OH)D на 1 стандартне відхилення.

Спостерігалася гранична кореляція рівнів S-25(OH)D, які були генетично спрогнозовані як вищі, з рівнями аспартатамінотрансферази (зміна –1,17). Рівень S-25(OH)D не був пов'язаний із генетичною схильністю до НАЖХП (зміна 0,13). Таким чином, рівень S-25(OH)D, мабуть, обернено пов'язаний з НАЖХП.

Джерело:

Clinical Gastroenterology and Hepatology

Стаття:

Inverse Association Between Serum 25-Hydroxyvitamin D and Nonalcoholic Fatty Liver Disease

Автори:

Shuai Yuan і співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: