EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Оцінка ефективності фториду діаміну срібла у зниженні гіперчутливості дентину у дорослих

зубний біль зубний біль
зубний біль зубний біль

Що нового?

Фторид діаміну срібла ефективно знижує гіперчутливість дентину у дорослих, при цьому рівень зниження становить 23-56% після одноразового нанесення.

Згідно з результатами систематичного огляду, опублікованими в журналі Journal of Dentistry, фторид діаміну срібла (ФДС) є перспективним варіантом лікування гіперчутливості дентину у дорослих. Мета дослідження полягала у вивченні клінічних даних щодо ефективності застосування ФДС при гіперчутливості дентину у дорослих. В рамках дослідження група незалежних дослідників ретельно проаналізувала існуючу літературу та бази даних, включаючи Кокрейнівську бібліотеку, EMBASE, Scopus, Web of Science та PubMed.

Було проведено пошук клінічних досліджень з вивчення десенсибілізуючої дії ФДС, що професійно застосовується, на зниження гіперчутливості дентину у дорослих у віці 18 років і старше. Основною оцінюваною кінцевою точкою була зміна гіперчутливості дентину від вихідного рівня до візитів наступного спостереження після застосування ФДС з використанням валідованих показників оцінки больового синдрому. Оцінку ризику систематичної помилки провели відповідно до рекомендацій Кокрейнівської співпраці.

З пулу, що складається з 331 дослідження, для включення було ретельно відібрано чотири, три з яких мали «низький ризик» систематичної помилки. Результати відібраних досліджень свідчать про статистично значуще зниження гіперчутливості дентину у дорослих після застосування розчину ФДС, при цьому відсоткове зниження варіювалося від 23 до 56% після лише однієї обробки. Більш того, результати порівняльного аналізу свідчать про більшу ефективність ФДС порівняно з іншими традиційними методами лікування, такими як оксалат калію, нітрат калію та глутаральдегід + гідроксиетилметакрилат.

Результати метааналізу додатково підтверджують ефективність ФДС, на що вказує статистично значуще зниження оцінки за візуальною аналоговою шкалою (ВАШ) (1–10) на 1,35 (95 % довірчий інтервал (ДІ): 0,9–1,8; p < 0 ,00001) порівняно з контрольними групами після нанесення. Для подальшого вивчення ефективності ФДС у лікуванні гіперчутливості дентину та отримання більш надійних доказів щодо його використання у цьому контексті потрібне проведення додаткових клінічних досліджень із належним дизайном.

Джерело:

Journal of Dentistry

Стаття:

Clinical evidence for silver diamine fluoride to reduce dentine hypersensitivity: A systematic review

Автори:

Alice Kit Ying Chan і співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: