EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Застосування розчину нітрату срібла дозволяє покращити якість життя пацієнтів із хронічним ринітом

rhinitis rhinitis
rhinitis rhinitis

Що нового?

Застосування 10-відсоткового розчину нітрату срібла здатне знизити частоту чхання та покращити якість життя у осіб з важким хронічним ринітом.

Результати, отримані в недавньому дослідженні, вказують, що в осіб, які страждають на хронічний риніт, місцева обробка слизової оболонки нижніх носових раковин 10-відсотковим розчином нітрату срібла є простою, економічно ефективною та безпечною процедурою, що дозволяє мінімізувати чхання. Крім того, це дозволяє покращити якість життя, що супроводжується відповідними гістологічними змінами.

Дослідники провели дане проспективне когортне дослідження для оцінки впливу розчину нітрату срібла на слизову оболонку нижніх носових раковин та якість життя осіб з хронічним ринітом, що викликає некуповане чхання (> 10 чхань на день) або водянисту ринорею, при відсутності задовільної відповіді на стандартну лікарську терапію.

Розчин нітрату срібла наносили на слизову оболонку нижніх носових раковин у 67 учасників. Результати оцінювали за допомогою короткого опитувальника якості життя при ринокон'юнктивіті (RQLQ), а також за кількістю чхань на добу до початку лікування та через 8–16 тижнів після лікування. Для вивчення гістологічних змін була проведена біопсія носових раковин до та після лікування.

На вихідному рівні серед 67 учасників середня оцінка за коротким опитувальником RQLQ становила 4,0 ± 0,7, при цьому середня кількість чхань становила 36,6 на добу. При вивченні біоптатів, отриманих до лікування, було виявлено денудацію епітеліальних клітин та гіалінізацію базальної мембрани. Через один тиждень, а також через 8-16 тижнів у близько 95,5% учасників (64/67) спостерігалося виразне скорочення кількості чхань (середнє значення = 5,5 ± 7,8) після застосування нітрату срібла. Також було відзначено зниження загальної оцінки за коротким опитувальником RQLQ після лікування (середнє значення = 1,3±1,1).

Встановлено, що 70,1 % учасників було достатньо проведення однієї процедури обробки нітратом срібла. Випадків ускладнень виявлено не було. Після лікування спостерігалася гіперплазія епітелію та плоскоклітинна метаплазія поряд з відновленням епітеліальної та базальної мембран. Таким чином, місцева обробка розчином нітрату срібла приносить користь, забезпечуючи полегшення симптомів хронічного риніту.

Джерело:

Журнал Indian Journal of Otolaryngology and Head and Neck Surgery

Стаття:

Effect of Silver Nitrate Cauterisation of Nasal Mucosa on Quality-of-Life and Histology in Patients with Intractable Chronic Rhinitis

Автори:

Nedha Joy і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді ru en ua
Спробуй: