EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Вплив силімарину на рівень ферментів печінки та деяких маркерів ліпідного профілю у пацієнтів з НАЖХП

НАЖХП НАЖХП
НАЖХП НАЖХП

Що нового?

Прийом 150 мг силімарину двічі на добу протягом двох місяців покращує функцію печінки у пацієнтів із НАЖХП.

У подвійному сліпому рандомізованому контрольованому дослідженні прийом 150 мг силімарину двічі на добу призводив до зниження рівня трансаміназ, що вказує на покращення функції печінки у пацієнтів з неалкогольною жировою хворобою печінки (НАЖХП). Мета дослідження полягала в оцінці впливу силімарину на рівні ферментів печінки та ліпідні профілі сироватки крові при НАЖХП.

Загалом у дослідженні взяли участь 80 пацієнтів із діагнозом НАЖХП. З них 40 пацієнтів щодня отримували силімарин у дозі 150 мг протягом двох місяців, а решта 40 отримували плацебо. Учасникам обох груп було рекомендовано пройти корекцію гіпертригліцеридемії та змінити спосіб життя. Оцінку ліпідних профілів сироватки крові та рівня ферментів печінки проводили в обох групах на початку дослідження та через два місяці.

Результати свідчать, що застосування силімарину призводило до статистично значущого зниження рівнів аланінамінотрансферази (АЛТ) та аспартатамінотрансферази (АСТ) порівняно з групою плацебо. Крім того, у групі силімарину спостерігалося клінічно значуще зниження рівнів холестерину ліпопротеїнів низької щільності, загального холестерину та тригліцеридів, при цьому щодо рівня холестерину ліпопротеїнів високої щільності статистично значущих відмінностей не спостерігалося (див. таблицю 1).

На закінчення слід зазначити, що значне зниження рівня печінкових ферментів та маркерів ліпідного профілю, що спостерігається у пацієнтів з НАЖХП на фоні прийому 150 мг силімарину двічі на добу, дозволяє припустити потенціал цієї сполуки як новий терапевтичний підхід до лікування НАЖХП.

Джерело:

Acta Biochimica Iranica

Стаття:

The Effect of Silymarin on Liver Enzymes and Serum Lipid Profiles in Iranian Patients with Non-alcoholic fatty liver disease: A Double-blind Randomized Controlled Trial

Автори:

Somayeh Chahkandi і співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: