EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Введення симетикону дозволяє покращити очищення шлунку перед езофагогастродуоденоскопією

езофагогастродуоденоскопія езофагогастродуоденоскопія
езофагогастродуоденоскопія езофагогастродуоденоскопія

Що нового?

Прийом розчину симетикону дозволяє статистично значно покращити очищення шлунку при підготовці до проведення ендоскопії верхніх відділів шлунково-кишкового тракту.

Результати порівняльного рандомізованого контрольованого клінічного дослідження свідчать про те, що у дорослих амбулаторних пацієнтів, яким показано проведення езофагогастродуоденоскопії, призначення симетикону за 31-60 хвилин до проведення процедури забезпечує більш ефективне очищення шлунку. Дослідження Xiaotian Sun та співавт. полягало у вивченні впливу різних стратегій застосування симетикону на рівень чистоти шлунку в межах підготовки до ендоскопії.

Учасників рандомізували до групи 1 (прийом за 20-30 хвилин до процедури; n = 110), групи 2 (прийом за 31-60 хвилин до процедури; n = 92) або групи 3 (прийом за > 60 хвилин до процедури). Основною та додатковою кінцевими точками були тривалість процедури та ступінь задоволеності учасників після обстеження. Крім того, реєстрували такі симптоми, як біль у животі та здуття живота.

Статистично значущих відмінностей середньої тривалості обстеження, і навіть демографічних і клінічних показників учасників не виявлено. У всіх трьох групах спостерігався порівняльний розподіл учасників з урахуванням діагнозу за результатами ендоскопії та гістологічного дослідження. Проте частка учасників із досягненням ступеня очищення шлунку С була найвищою у групі 1 (n = 72, 65,5 %), а у групі 2 – з досягненням ступеня очищення шлунку А (n = 73, 79,3 %).

Щодо оцінки задоволеності, то статистично значущих відмінностей не виявлено. Це свідчить про те, що в усіх трьох варіантах введення симетикон добре переносився учасниками. Таким чином, введення розчину симетикону за 31-60 хвилин до проведення процедури є оптимальною стратегією і може використовуватися як стандартна допроцедурна підготовка пацієнтів з метою поліпшення якості ендоскопічного обстеження, особливо у осіб з підозрою на наявність злоякісного процесу у верхніх відділах ШКТ.

Джерело:

Trials

Стаття:

Simethicone Administration Improves Gastric Cleanness for Esophagogastroduodenoscopy: A Randomized Clinical Trial

Автори:

Xiaotian Sun і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: