EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Ефективність одноразового застосування псилоцибіну у пацієнтів з резистентною до терапії великою депресією

депресія депресія
депресія депресія

Що нового?

Встановлено ефективність псилоцибіну у дозі 25 мг у лікуванні резистентних до терапії епізодів депресії.

За даними подвійного сліпого дослідження II фази, при одноразовому застосуванні псилоцибіну в дозі 25 мг у пацієнтів з резистентною до терапії депресією спостерігалося суттєве зниження депресії у порівнянні з застосуванням у дозі 1 мг. Мета дослідження полягала в оцінці безпеки та ефективності застосування псилоцибіну у лікуванні депресії.

Пацієнтів рандомізували до групи застосування псилоцибіну у запатентованій синтетичній формі у дозах 25 мг, 10 мг або 1 мг (контрольна група) у комбінації з психологічним супроводом. Основною кінцевою точкою була зміна загального балу за Рейтинговою шкалою Монтгомері - Асберг для оцінки депресії (MADRS) третього тижня відносно вихідного рівня. Додаткові кінцеві точки включали (1) оцінку досягнення ремісії на третьому тижні (≤ 10 балів за шкалою MADRS); збереження відповіді через дванадцять тижнів (дотримання критеріїв відповіді на третьому тижні та на всіх наступних візитах).

До групи застосування псилоцибіну в дозі 25 мг було включено 79 пацієнтів, до групи застосування у дозі 10 мг – 75 пацієнтів, до групи застосування у дозі 1 мг – 79 пацієнтів. У кожній групі середній загальний бал за шкалою MADRS на вихідному рівні становив 32 або 33. Розрахована методом найменших квадратів середня зміна показника на третьому тижні відносно вихідного рівня становила -12,0 при застосуванні псилоцибіну в дозі 25 мг, -7,9 при застосуванні в дозі 10 мг та -5,4 при застосуванні в дозі 1 мг. Різниця між групами застосування у дозі 25 мг та 1 мг склала -6,6. Різниця між групами застосування у дозі 10 мг та 1 мг склала -2,5.

У групі застосування в дозі 25 мг спостереження щодо основної кінцевої точки в основному підтверджувалися даними про частоту досягнення відповіді та ремісії через 3 тижні, хоча через 12 тижнів відповідь не зберігалася. Слід зазначити, що у 179 із 223 пацієнтів (77 %) було зареєстровано небажані явища, включаючи запаморочення, головний біль та нудоту. У кожній групі були відзначені випадки виникнення суїцидальних думок, дій чи самоушкодження.

Застосування псилоцибіну в дозі 25 мг (але не 10 мг) призводило до суттєвого зниження показників виразності депресії протягом трьох тижнів порівняно із застосуванням дози 1 мг, хоча і було пов'язано з виникненням побічних ефектів. Для підтвердження ефективності та безпеки застосування псилоцибіну при зазначеному порушенні необхідно провести більш масштабні та тривалі дослідження, у тому числі для порівняння з доступними препаратами.

Джерело:

The New England Journal of Medicine

Стаття:

Single-Dose Psilocybin for a Treatment-Resistant Episode of Major Depression

Автори:

Guy M Goodwin і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: