EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Безпека та ефективність застосування софосбувіру у поєднанні з ледіпасвіром та нітазоксанідом у лікуванні коронавірусної інфекції

коронавірус коронавірус
коронавірус коронавірус

Що нового?

Застосування софосбувіру в поєднанні з ледіпасвіром або нітазоксанідом як доповнення до стандартної підтримуючої терапії коронавірусної інфекції (COVID-19) легкого та середнього ступеня тяжкості забезпечує високу частоту елімінації вірусу в короткі терміни.

Згідно з результатами рандомізованого контрольованого дослідження, встановлено доступність, перспективність та безпеку застосування софосбувіру у поєднанні з ледіпасвіром або нітазоксанідом (меншою мірою) як доповнення до стандартної підтримуючої терапії (СПТ) у рамках ведення пацієнтів з коронавірусною інфекцією. Метою дослідження, проведеного Mohamed A. Medhat та співавт., була оцінка безпеки та ефективності застосування софосбувіру у поєднанні з ледіпасвіром та нітазоксанідом у лікуванні пацієнтів з коронавірусною інфекцією.

У цьому багатоцентровому відкритому дослідженні взяли участь 190 пацієнтів з легкими формами коронавірусної інфекції, рандомізованих у 3 різні групи. Пацієнти у групі 1 отримували комбінацію софосбувіру та ледіпасвіру у фіксованих дозах у поєднанні з СПТ, а пацієнти у групі 2 – нітазоксанід у поєднанні з СПТ, а пацієнти групи 3 – лише СПТ. В рамках наступного спостереження через 5, 8, 11 та 14 днів проводили контрольну оцінку з виконанням аналізу методом полімеразної ланцюгової реакції зі зворотною транскриптазою (ЗТ-ПЛР).

Основною кінцевою точкою була елімінація вірусу SARS-CoV-2.

Порівняно з групою, що отримувала тільки СПТ, у групах застосування софосбувіру у поєднанні з ледіпасвіром та нітазоксанідом елімінація вірусу була статистично значуще більш ефективною у всіх часових точках. До 5-го дня у 36,9% пацієнтів із групи застосування софосбувіру у поєднанні з ледіпасвіром була зареєстрована рання елімінація вірусу. До 14-го дня у більшої частки (%) пацієнтів із групи застосування софосбувіру у поєднанні з ледіпасвіром було отримано негативний результат аналізу на присутність збудника коронавірусної інфекції порівняно з двома іншими групами (див. таблицю 1).

У моделі регресії Кокса при аналізі частоти отримання негативного результату методом ЗТ-ПЛР єдиним значущим фактором з найбільшим відношенням шансів було застосування софосбувіру у поєднанні з ледіпасвіром та нітазоксанідом. Випадків смерті та розвитку серйозних небажаних явищ зареєстровано не було.

Щодо елімінації вірусу SARS-CoV-2 терапія софосбувіром у поєднанні з ледіпасвіром була найбільш ефективною. Порівняно з проведенням лише СПТ, застосування софосбувіру у поєднанні з ледіпасвіром або нітазоксанідом як доповнення до СПТ було безпечним та ефективним у лікуванні коронавірусної інфекції.

Джерело:

Arab Journal of Gastroenterology

Стаття:

Sofosbuvir/Ledipasvir in Combination or Nitazoxanide Alone are Safe and Efficient Treatments for COVID-19 Infection: A Randomized Controlled Trial for Repurposing antivirals

Автори:

Mohamed A.Medhat і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: