EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Оцінка ефективності блокади крилопіднебінного вузла при головному болю після дуральної пункції в акушерській практиці

біль голови біль голови
біль голови біль голови

Що нового?

Блокада крилопіднебінного вузла – ефективний, безпечний та швидкодіючий метод лікування головного болю після дуральної пункції в акушерській практиці.

За даними проспективного рандомізованого клінічного дослідження з вивчення трансназальної блокади крилопіднебінного вузла (ТБКВ), цей простий, безпечний та неінвазивний метод з низьким ризиком ускладнень дозволяє швидко та ефективно усунути головний біль після дуральної пункції (ГБДП) у породіль. Ціль дослідження полягала в оцінці ефективності ТБКВ при ГБДП.

У рамках дослідження 40 пацієнток із ГБДП були рандомізовані у дві групи. У групі застосування парацетамолу пацієнткам у перший день внутрішньовенно вводили по 1 г парацетамолу тричі на добу. Якщо необхідний рівень полегшення болю не досягався, допускалося застосування резервного методу аналгезії, зокрема внутрішньовенне введення кеторолаку. У групі двосторонньої ТБКВ пацієнткам вводили по 3 мл комбінації дексаметазону та лігнокаїну інтраназально у кожну ніздрю.

Вимірювали частоту серцевих скорочень, середній артеріальний тиск та інтенсивність болю. Реєстрували також тривалість госпіталізації для виконання епідуральної кров'яної пломби (ЕКП) або частоту виписки з лікарні через 24 години після втручання, рівень задоволеності пацієнток, сукупну введену дозу кеторолаку, побічні ефекти, тривалість аналгезії та початок її дії. Протягом усього дослідження групи блокади спостерігався нижчий рівень суб'єктивної інтенсивності болю за числовою рейтинговою шкалою (ЧРШ). Статистично значущі відмінності були відзначені лише протягом перших двох годин після блокади поряд з більш тривалим збереженням та швидшим початком аналгетичного ефекту.

У групі блокади зареєстрували більш високий рівень задоволеності пацієнтів, нижчу сукупну введену дозу препарату резервної аналгезії в мг та більш короткий період госпіталізації для виконання ЕКП. Таким чином, ТБКВ можна ефективно застосовувати для швидкого усунення ГБДП.

Джерело:

Ain-Shams Journal of Anesthesiology

Стаття:

Efficacy and efficiency of sphenopalatine ganglion block for management of post-dural puncture headache in obstetric patients: a randomized clinical trial

Автори:

Marwa M. Mowafi и співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: