EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Порівняння ефективності застосування стероїдів і протизапальних препаратів для полегшення післяопераційного болю після ендодонтичного лікування

Порівняння ефективності застосування стероїдів і протизапальних препаратів для полегшення післяопераційного болю після ендодонтичного лікування Порівняння ефективності застосування стероїдів і протизапальних препаратів для полегшення післяопераційного болю після ендодонтичного лікування
Порівняння ефективності застосування стероїдів і протизапальних препаратів для полегшення післяопераційного болю після ендодонтичного лікування Порівняння ефективності застосування стероїдів і протизапальних препаратів для полегшення післяопераційного болю після ендодонтичного лікування

Що нового?

Прийом внутрішньо одноразової дози дексаметазону, піроксикаму або преднізолону до хірургічного втручання сприяє зниженню частоти виникнення і інтенсивності післяопераційного болю після ендодонтичного лікування пацієнтів з періодонтитом і пульпітом.

У пацієнтів з клінічно виразними апікальним періодонтитом і незворотнім пульпітом прийом внутрішньо одноразової дози дексаметазону, піроксикаму або преднізолону до операції сприяє зниженню частоти виникнення і інтенсивності післяопераційного болю після однократного ендодонтичного лікування на термін до 24 годин в порівнянні з плацебо.

Було виконано рандомізоване подвійне сліпе клінічне дослідження з оцінки ефективності застосування пероральної премедикації дексаметазоном, піроксикамом, преднізолоном або плацебо для полегшення післяопераційного болю після однократного ендодонтичного лікування у пацієнтів з клінічно виразними незворотнім пульпітом і апікальним періодонтитом.

В когорту дослідження увійшли 160 пацієнтів. Учасників рандомізували для прийому всередину піроксикама в дозі 20 мг, преднізолона в дозі 20 мг, дексаметазона в дозі 4 мг або плацебо за 60 хвилин до ендодонтичного втручання.

Пацієнти оцінювали інтенсивність післяопераційного болю через 6, 12, 24, 48 і 72 годин за візуальною аналоговою шкалою (ВАШ) розміром 10 см. Міжгрупове порівняння проводили з використанням критерію Крускала - Уолліса і ретроспективного аналізу за допомогою критерію Дьюнна. Для оцінки частоти виникнення болю застосовували критерій хі-квадрат. Для оцінки ймовірності виникнення післяопераційного болю використовували бінарну логістичну регресію, де частота виникнення болю вважалася залежною змінною, а тип зуба, групи втручання, стать і вік - незалежними змінними.

В аналіз включили 156 пацієнтів, оскільки 4 пацієнта вибули з дослідження в період подальшого спостереження. В ході дослідження було виявлено, що прийом усіх досліджуваних препаратів сприяє зниженню частоти виникнення післяопераційного болю через 6, 12 і 24 ч в порівнянні з плацебо.


Таблиця. Частка пацієнтів (%) з післяопераційним болем через 6, 12, 24, 48 і 72 годин після втручання.


У порівнянні з групами досліджуваної терапії в групі плацебо середня інтенсивність післяопераційного болю через 6, 12 і 24 годин після втручання була значно вищою. Статистично значущих відмінностей за рівнем інтенсивності болю між групами досліджуваної терапії виявлено не було. У одного пацієнта в групі застосування піроксикаму розвинувся гастрит, проте в інших групах побічні ефекти не спостерігалися.

Імовірність виникнення післяопераційного болю через 24 години у пацієнтів, які отримували премедикацію дексаметазоном, піроксикамом або преднізолоном, була в 5,3, 3,4 і 2,5 рази нижчою, ніж у пацієнтів групи плацебо.

Результати проведеного дослідження свідчать, що застосування дексаметазону, піроксикаму або преднізолону сприяє полегшенню післяопераційного болю у пацієнтів після одноразового ендодонтичного втручання. Таким чином підвищується якість життя пацієнтів, пов'язана зі здоров'ям порожнини рота.

Джерело:

International Endodontic Journal

Стаття:

Effect of preoperative oral administration of steroids in comparison to an anti-inflammatory drug on postoperative pain following single-visit root canal treatment - a double-blind, randomized clinical trial

Автори:

N. Suresh і співав.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: