EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Відміна опіоїдних анальгетиків не послабляє інтенсивності знеболювання після баріатричних операцій

Відміна опіоїдних анальгетиків не послабляє інтенсивності знеболювання після баріатричних операцій Відміна опіоїдних анальгетиків не послабляє інтенсивності знеболювання після баріатричних операцій
Відміна опіоїдних анальгетиків не послабляє інтенсивності знеболювання після баріатричних операцій Відміна опіоїдних анальгетиків не послабляє інтенсивності знеболювання після баріатричних операцій

Що нового?

Встановлено безпеку і доцільність зниження дози або припинення прийому опіатів всередину для післяопераційного полегшення болю.

Згідно з результатами недавнього дослідження, опублікованими в Surgery for Obesity and Related Disease, припинення прийому опіатів всередину для аналгезії після лапароскопічного накладення Y-подібного анастомозу по Ру і лапароскопічної рукавної резекції шлунку не чинить негативного впливу на показники якості медичної допомоги (тривалість перебування в лікарні, ступінь інтенсивності болю в порівнянні з вихідним, частоту екстрених звернень протягом 30 днів і повторних госпіталізацій протягом 30 днів) і може покращувати оцінки ступеня знеболювання, що повідомляються пацієнтами.

Призначення опіатів для прийому всередину з метою знеболення після амбулаторних баріатричних операцій відносять до визнаних факторів ризику розвитку хронічної опіоїдної залежності в цій популяції пацієнтів.

У цьому ретроспективному дослідженні брали участь 189 пацієнтів, яким призначали опіоїди для прийому всередину безпосередньо після проведення рукавної резекції шлунку або накладення анастомозу по Ру і після виписки. При цьому оцінювали вплив терапії на показники якості медичної допомоги. Друга когорта складалася з 136 пацієнтів, які не отримували опіатів всередину (когорта без застосування опіоїдів). При вивченні зв'язку між видом лікування і досліджуваними клінічними результатами застосовували багатофакторний лінійний аналіз і метод логістичної регресії.

У період післяопераційного перебування в стаціонарі обсяг споживання анальгетиків в морфіновому еквіваленті (мг-екв) був статистично значимо нижче в учасників когорти без застосування опіоїдів. Вони відзначали більш низький рівень болю в порівнянні з вихідним (в середньому). За іншими показниками якості медичної допомоги відмінностей між групами не виявили.

Припинення прийому опіатів всередину після баріатричних операцій не впливає як на зниження інтенсивності болю, так і на тривалість перебування в стаціонарі або частоту повторних госпіталізацій.

Джерело:

Surgery for Obesity and Related Disease

Стаття:

Feasibility study on elimination of all oral opioids following bariatric surgery

Автори:

Adam J. Meyers і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: