EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Оцінка ефективності полегшення симптомів при застосуванні стромально-васкулярної фракції у пацієнтів з остеоартрозом колінного суглоба

остеоартроз колінного суглоба остеоартроз колінного суглоба
остеоартроз колінного суглоба остеоартроз колінного суглоба

Що нового?

У пацієнтів з остеоартрозом колінного суглоба застосування стромально-васкулярної фракції забезпечувало ефективне полегшення болю, покращення функції та стану анатомічних структур.

Згідно з результатами недавнього дослідження застосування стромально-васкулярної фракції (СВФ) було безпечним та ефективним методом лікування у пацієнтів з остеоартрозом колінного суглоба (ОАКС). Мета цього систематичного огляду полягала в оцінці безпеки та ефективності застосування СВФ порівняно з плацебо та різними стандартними методами лікування у дорослих пацієнтів з ОАКС.

Пошук відповідних досліджень проводили у таких електронних базах даних, як Кокрейнівський реєстр контрольованих досліджень, TripDatabase, DynaMed, PEDro, Epistemonikos та MEDLINE через веб-сайт PubMed, а також у базі даних видавництва «Ельзевір» через веб-сайт Clinicalkey. В огляд були включені проспективні інтервенційні дослідження, в яких порівнювали застосування СВФ з плацебо або іншими стандартними методами лікування у осіб з ОАКС, при цьому результати оцінювали об'єктивно за допомогою як мінімум однієї широкої шкали для визначення виразності остеоартрозу.

Критеріям включення до огляду відповідали 9 із 266 виявлених досліджень. Участь у цих дослідженнях взяли загалом 239 пацієнтів (з ураженням 274 колінних суглобів). Період подальшого спостереження становив від 6 до 24 місяців. У шести дослідженнях дизайн дослідження включав контрольну групу, причому тільки в одному дослідженні така група отримувала плацебо. Результати, отримані у всіх дослідженнях, вказують, що застосування СВФ знижує інтенсивність болю та покращує функції суглоба, що, як правило, оцінювали з використанням індексу виразності остеоартрозу університетів Західного Онтаріо та Макмастера (WOMAC) та візуальної аналогової шкали (ВАШ).

Крім того, результати п'яти досліджень свідчили про покращення стану анатомічних структур за даними магнітно-резонансного сканування. Проте слід зазначити можливість систематичної помилки порівняння, оскільки кількість клітин, які містяться в СВФ, у розглянутих дослідженнях істотно різнилася. Враховуючи покращення стану анатомічних структур та функції суглоба, а також зниження інтенсивності болю, застосування СВФ є перспективним терапевтичним варіантом для пацієнтів з ОАКС.

Джерело:

Therapeutic Advances in Musculoskeletal Disease

Стаття:

Stromal vascular fraction therapy for knee osteoarthritis: a systematic review

Автори:

Anna Boada-Pladellorens і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: