EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Зв'язок фіброзу печінки та НАЖХП з рівнем когнітивного функціонування та частотою нових випадків деменції

НАЖХП НАЖХП
НАЖХП НАЖХП

Що нового?

наявність фіброзу печінки та НАЖХП у осіб похилого віку не була пов'язана зі  зміною рівня когнітивного функціонування та частотою нових випадків деменції.

Згідно з результатами нещодавно проведеного дослідження, наявність неалкогольної жирової хвороби печінки (НАЖХП) та фіброзу печінки не були пов'язані з підвищеним ризиком нових випадків деменції. З іншого боку, наявність НАЖХП не була пов'язана з порушенням когнітивних функцій. Tian Xiao та співавт., поставили за мету визначення (на основі даних УЗД та транзиторної еластографії) взаємозв'язку між наявністю фіброзу печінки або НАЖХП та рівнем когнітивного функціонування, а також з частотою нових випадків деменції у літніх осіб.

До цього проспективного когортного дослідження (Роттердамське дослідження (Rotterdam Study)) включили три вибірки пацієнтів.

Для оцінки НАЖХП у вибірку 1 включили пацієнтів віком 70 років (n = 3975, тривалість спостереження: 15,5 року), індекс жирової дистрофії печінки (FLI) яких був відомим. У вибірку 2 включили пацієнтів у віці 69,9 року (n = 4 577, тривалість спостереження: 5,7 року), яким було проведено УЗД черевної порожнини. Вибірка 3 (частина вибірки 2) включала осіб віком 67,6 року (n = 3300, тривалість спостереження: 5,6 року), які пройшли оцінку жорсткості тканини печінки для визначення ступеня її фіброзу. Для визначення наявності зв'язку з рівнем когнітивного функціонування було проведено аналіз даних із вибірок 2 та 3 методом «поперечного зрізу».

З аналізу виключали пацієнтів: щодо яких були відсутні дані про вживання алкоголю; у яких деменція була діагностована раніше; стеатоз був вторинного характеру. Фіброз визначали як жорсткість печінки ≥8,0 кПа, а діагноз НАЖХП підтверджували при FLI ≥60 або стеатозі на УЗД. Діагноз деменції мав відповідати критеріям DSM-III-R. Кількісну оцінку взаємозв'язку між НАЖХП, фіброзом печінки та частотою нових випадків деменції виконували з використанням регресії Кокса. Зв'язок між рівнем когнітивного функціонування та НАЖХП оцінювали методом «поперечного зрізу».

У повністю скоригованих моделях не виявили сталого взаємозв'язку між наявністю НАЖХП або фіброзу печінки та підвищеним ризиком розвитку деменції. Відношення ризиків (ВР) склало: для фіброзу печінки: 1,07; для НАЖХП з урахуванням FLI: 0,92; для НАЖХП з урахуванням даних УЗД: 0,84. Наявність НАЖХП була пов'язана зі статистично значуще нижчим ризиком розвитку деменції протягом 5 років після оцінки FLI (ВР = 0,48). Крім того, наявність НАЖХП не була пов'язаною з погіршенням когнітивного функціонування при оцінці різних доменів.

Було встановлено, що наявність НАЖХП є захисним чинником у перші 5 років спостереження. Це вказувало на регресію НАЖХП на початок розвитку деменції. Насамкінець слід зазначити, що в осіб з НАЖХП не спостерігали підвищення ризику деменції. Крім того, був відсутній зв'язок між ступенем жорсткості печінки та деменцією.

Джерело:

Neurology

Стаття:

Association of Nonalcoholic Fatty Liver Disease and Fibrosis With Incident Dementia and Cognition: The Rotterdam Study

Автори:

Tian Xiao і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: