EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Вплив застосування бупренорфіну у різних дозах у поєднанні з бупівакаїном на ефективність післяопераційної аналгезії

хірургія хірургія
хірургія хірургія

Що нового?

При хірургічних операціях на нижніх кінцівках застосування бупренорфіну в дозі 100 мкг у поєднанні з 0,5% розчином бупівакаїну забезпечує ефективне полегшення післяопераційного болю.

Результати оцінки користі та ризиків інтратекального введення бупренорфіну в різних дозах, яку проводили в рамках проспективного спостережного дослідження, свідчать про те, що 100 мкг є найбільш оптимальною дозою цього препарату, що дозволяє досягти найкращої якості спінальної блокади та підтримки гемодинамічної стабільності у осіб, яким виконали операцію на нижніх кінцівках за умов субарахноїдальної блокади. Мета цього дослідження полягала у визначенні часу до початку та тривалості післяопераційної аналгезії на фоні застосування бупренорфіну у трьох різних дозах у поєднанні з розчином бупівакаїну у 90 осіб віком від 18 до 60 років, яким було показано хірургічне втручання.

Учасники дослідження пройшли рандомізацію для включення до трьох груп застосування бупренорфіну в дозах 60, 100 та 150 мкг (по 30 учасників у кожній групі). Крім того, всім учасникам дослідження вводили 0,5% розчин бупівакаїну обсягом 3 мл. Для вивчення зв'язку між категоріальними змінними використовували критерій хі-квадрат або точний критерій Фішера. Відмінності кількісних змінних між групами вивчали з використанням критерію Фаркела-Уолліса, тоді як відмінності всередині груп визначали в рамках дисперсійного аналізу з повторними вимірами.

На початковому рівні відмінностей між трьома групами за такими характеристиками, як вік, стать та фізичний стан згідно з класифікацією Американського товариства анестезіологів, виявлено не було. Загальна тривалість аналгезії та блокада проведення моторних та сенсорних нервових імпульсів при більш високих дозах бупренорфіну були статистично значуще вище. Середня різниця тривалості аналгезії в осіб, які отримували бупренорфін у дозах 150 мкг (825 хвилин) та 100 мкг (720 хвилин), була порівнянною. У осіб, які отримували бупренорфін у дозі 150 мкг, як побічний ефект було відзначено розвиток брадикардії.

Таким чином, застосування бупренорфіну в дозі 100 мкг у поєднанні з 0,5% гіпербаричним розчином бупівакаїну є цінним методом полегшення післяопераційного болю.

Джерело:

Anesthesia, Essays and Researches

Стаття:

Effect of different doses of buprenorphine in combination with bupivacaine in the management of postoperative analgesia: A comparative study

Автори:

Smitirupa Borkotoky і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: