EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Оцінка ефективності трьох різних хірургічних технік при проведенні гінгівектомії у дітей

зубний біль зубний біль
зубний біль зубний біль

Що нового?

Встановлено високу ефективність методів лазерної хірургії та високочастотної електрохірургії при проведенні гінгівектомії з приводу затримки прорізування постійних зубів у дітей віком 7–13 років.

У дітей лікування методами лазерної, традиційної та електрохірургії дозволяє ефективно знизити частоту розвитку ускладнень, пов'язаних із затримкою прорізування постійних передніх зубів. Згідно з результатами недавнього дослідження, використання методів лазерної хірургії та високочастотної електрохірургії дуже зручне, забезпечує хороші результати лікування та знижує інтенсивність болю. Тому їх можна розглядати як сприятливі альтернативні методи, що дозволяють полегшити прорізування зубів.

Мета дослідження Dan Xu та співавт. полягала у вивченні ефективності трьох різних хірургічних технік для полегшення прорізування зубів у 63 пацієнтів ортодонтичного профілю дитячого віку із затримкою прорізування постійних передніх зубів. Пацієнтів розділили на 3 групи: групу A (група лікування методами лазерної хірургії), групу B (група лікування методами електрохірургії) та групу C (група лікування методами традиційної хірургії). Реєстрували дані про час загоєння ясна, інтенсивність болю за візуальною аналоговою шкалою (ВАШ), загальну тривалість операції (хв.) та тривалість болю після висічення ясен.

Через 6 місяців той же пародонтолог реєстрував дані про пародонтальні індекси, у тому числі гінгівальний (ясенний) індекс (GI), глибину зубоясневої кишені (PD) та індекс зубного нальоту (PLI). Згідно з отриманими даними, у групах А та В були виявлені статистично значущі відмінності за показниками часу загоєння, тривалості операції, тривалості та інтенсивності болю в порівнянні з групою С. При цьому за зазначеними чотирма показниками статистично значущі відмінності між групами А та В були відсутні.

За даними пародонтологічної оцінки з використанням індексів GI, PLI та PD, що проводилася через 6 місяців після операції, статистично значущих відмінностей між групами А, В та С виявлено не було. За результатами клінічної оцінки було встановлено нормальне прорізування зубів у трьох групах учасників дослідження, які пройшли лікування із застосуванням різних хірургічних технік.

Таким чином, для полегшення прорізування зубів високочастотну електрохірургію та лазерну хірургію можна розглядати як методи, що володіють певними перевагами.

Джерело:

Head & Face Medicine

Стаття:

Efficacy of three surgical methods for gingivectomy of permanent anterior teeth with delayed tooth eruption in children

Автори:

Dan Xu і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: