EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Ефективність та безпека застосування булевіртиду у поєднанні з тенофовіру дизопроксилу фумаратом при гепатиті

вірусний гепатит вірусний гепатит
вірусний гепатит вірусний гепатит

Що нового?

Застосування булевіртиду протягом 24 тижнів призвело до статистично значущого зниження концентрації РНК вірусу гепатиту D.

У пацієнтів з хронічною інфекцією, викликаною вірусом гепатиту D і вірусом гепатиту B (ВГВ), лікування булевіртидом у поєднанні з тенофовіру дизопроксилу фумаратом (ТДФ) протягом 24 тижнів супроводжувалося статистично значущим зниженням концентрації РНК вірусу гепатиту D. В рамках багатоцентрового рандомізованого відкритого дослідження у паралельних групах II фази (MYR202) Heiner Wedemeyer та співавт. вивчали противірусну дію булевіртиду у осіб із коінфекцією вірусами гепатиту D та В.

У дослідження були включені дорослі віком від 18 до 65 років з хронічною інфекцією, спричиненою вірусом гепатиту D, у тому числі з цирозом печінки, яким протипоказана терапія пегільованим інтерфероном-α (PegIFNα) або у яких лікування було неефективним. Учасників дослідження рандомізували у співвідношенні 1:1:1:1 у групи на застосування монотерапії ТДФ всередину (245 мг 1 р/добу; n = 30) або ТДФ у поєднанні з булевіртидом у дозі 2 мг (n = 28), 5 мг ( n = 32) або 10 мг (n = 30) 1 р/добу підшкірно протягом 24 тижнів.

Основною кінцевою точкою була відсутність РНК вірусу гепатиту D у визначених кількостях або зниження концентрації РНК вірусу гепатиту D на 2 log10 Од/мл або більше через 24 тижні лікування. Контроль концентрації РНК вірусу гепатиту D проводили до 48 тижня. Оцінку безпеки виконували за даними всіх учасників дослідження, які отримали як мінімум одну дозу булевіртиду та ТДФ.

Після скринінгу 171 особи з хронічним вірусним гепатитом D у дослідження було включено 120 пацієнтів, у 59 з яких був присутній цироз печінки. Через 24 тижні у 15 (54 %) з 28 пацієнтів, які отримували булевіртид у дозі 2 мг, 16 (50 %) з 32 пацієнтів, які отримували булевіртид у дозі 5 мг, та 23 (77 %) з 30 пацієнтів, які отримували булевіртид у дозі 10 мг, було досягнуто відсутність РНК вірусу гепатиту D у визначуваних кількостях або зниження концентрації РНК вірусу гепатиту D на 2 log10 Од./мл або більше, порівняно з 1 (4%) з 28 пацієнтів, які отримували тільки ТДФ.

До 48-го тижня (тобто через 24 тижні після припинення застосування булевіртиду) концентрації РНК вірусу гепатиту D підвищилися, при цьому медіана їх зміни до 48-го тижня порівняно з 24-м тижнем склала 1,923 log10 Од./мл (МКР: 0,566–2,485) у групі застосування булевіртиду в дозі 2 мг, 1,732 log10 (0,469–2,568) у групі застосування булевіртиду в дозі 5 мг та 2,030 log10 (1,262–2,903) у групі застосування булевіртиду в дозі 10 мг. Настання смертельних випадків, пов'язаних із лікуванням, не зареєстровано. Розвиток серйозних небажаних явищ спостерігався у 9 % (n = 3) пацієнтів, які отримували булевіртид у дозі 5 мг, у 7 % (n = 2) пацієнтів, які отримували булевіртид у дозі 10 мг, та у 4 % (n = 1) пацієнтів, які отримували ТДФ. Частими небажаними явищами, що розвивалися в ході лікування, були підвищення активності аланінамінотрансферази, аспартатамінотрансферази та вмісту жовчних солей, що не супроводжувалося клінічними проявами.

Таким чином, застосування булевіртиду, першого у своїй фармакологічній групі пептидного інгібітора проникнення ВГВ та вірусу гепатиту D у клітину, забезпечило статистично значуще зниження концентрації РНК вірусу гепатиту D. Однак, після відміни булевіртиду концентрація РНК вірусу гепатиту D знову підвищилася.

Джерело:

The Lancet Infectious Diseases

Стаття:

Safety and efficacy of Bulevirtide in combination with Tenofovir disoproxil fumarate in patients with hepatitis B virus and hepatitis D virus coinfection (MYR202): a multicentre, randomised, parallel-group, open-label, phase 2 trial

Автори:

Heiner Wedemeyer і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: