EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Ефективність різних технік виконання епідуральних ін'єкцій у лікуванні попереково-крижового корінцевого болю

попереково-крижовий корінцевий біль попереково-крижовий корінцевий біль
попереково-крижовий корінцевий біль попереково-крижовий корінцевий біль

Що нового?

У осіб з попереково-крижовим корінцевим болем найбільша ймовірність функціонального поліпшення та полегшення болю спостерігається при виконанні епідуральних ін'єкцій у парасагітальній інтерламінарній техніці.

Результати систематичного огляду та мережевого метааналізу вказують, що найбільша ймовірність полегшення болю та функціонального поліпшення у короткостроковому та середньостроковому періоді спостерігається при виконанні епідуральних ін'єкцій з використанням парасагітального інтерламінарного (ПІЛ) підходу. Мета дослідження, проведеного Zhihe Yun і співавт., полягала у визначенні того, яка техніка виконання епідуральних ін'єкцій є найбільш ефективною в лікуванні дорослих пацієнтів з попереково-крижовим корінцевим болем.

Пошук відповідних робіт проводили у таких електронних базах даних, як Web of Science, Кокрейнівська бібліотека, Pubmed та Embase. Вилучення даних та оцінку якості робіт проводили два автори незалежно один від одного. Для отримання результатів непрямого та прямого порівняння варіантів лікування, а також їх ранжування було використано байєсівську модель з випадковими ефектами. Величина ефекту була представлена у вигляді різниці середніх (РС) з 95% байєсівськими довірчими інтервалами.

На підставі даних 7 досліджень була проведена оцінка наступних технік виконання епідуральних ін'єкцій при попереково-крижовому корінцевому болю: каудальний (К), інтерламінарний (ІЛ), трансфорамінальний (ТФ) та ПІЛ. Клінічно значущі відмінності ефективності лікування з точки зору зниження інтенсивності болю були виявлені при порівнянні наступних технік: серединна інтерламінарна (СІЛ) та ПІЛ техніки (РС: 1,16), СІЛ та ТФ техніки (РС: 1,12), К та ТФ техніки (РС: 1,07) у короткостроковому періоді та СІЛ та ТФ техніки (РС: 1,8) у середньостроковому періоді.

Щодо функціонального поліпшення у короткостроковому періоді клінічно значущі відмінності були виявлені при порівнянні СІЛ та ПІЛ технік (РС: 9,9) та СІЛ та ТФ технік (РС: 1,08). Крім того, у короткостроковому та середньостроковому періоді двома найбільш ефективними техніками з точки зору функціонального поліпшення та зниження інтенсивності болю були ПІЛ та ТФ техніки.

Джерело:

Pain Physician

Стаття:

Comparative Effects of Different Epidural Injection Approaches on Lumbosacral Radicular Pain: A Systematic Review and Network Meta-analysis

Автори:

Zhihe Yun і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: