EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Оцінка ефективності когнітивно-поведінкової терапії при фенотипах ISS та INS

безсоння безсоння
безсоння безсоння

Що нового?

Встановлено, що у пацієнтів із фенотипом INS когнітивно-поведінкова терапія при безсонні показує більш високу ефективність, ніж у пацієнтів із фенотипом ISS.

Згідно з результатами систематичного огляду та метааналізу, опублікованими в журналі Sleep Medicine Reviews, когнітивно-поведінкова терапія безсоння (КПТБ) показала більш високу ефективність при безсонні у осіб з фенотипом нормальної тривалості сну (INS) порівняно з особами з фенотипом об'єктивно короткої тривалості сну (ISS), при цьому частота ремісії була на 20% вищою, а частота відповіді — на 30% вищою. Як перша лінія терапії безсоння була запропонована КПТБ.

Пошук досліджень з оцінки ефективності КПТ у людей з фенотипом ISS та людей з фенотипом INS у базах даних PubMed, EMBASE, Cochrane Library та ClinicalTrials.gov проводили з використанням принципу PICOS (популяція, інтервенція, препарат порівняння, результат та дизайн дослідження). Було виявлено 9 досліджень з участю 612 осіб із безсонням, з них 270 добровольців мали фенотип ISS та 342 добровольці — фенотип INS.

Основним результатом стало те, що КПТБ була більш ефективною для лікування фенотипу INS, ніж фенотипу ISS, при цьому частота відповіді була на 30% вищою, а частота ремісії — на 20% вищою. Показники додаткових кінцевих точок були порівняні. Відповідь фенотипу ISS на лікування значно відрізнялася від відповіді фенотипу INS. Необхідні подальші дослідження, щоб визначити найкращий метод лікування безсоння у пацієнтів з фенотипом ISS та з'ясувати, чи потрібне зниження фізіологічного збудження для досягнення кращих результатів.

Джерело:

Sleep Medicine Reviews

Стаття:

Cognitive-behavioral therapy for insomnia with objective short sleep duration phenotype: A systematic review with meta-analysis

Автори:

Dongmei He і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: