EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Порівняльне дослідження внутрішньокісткової комп'ютерної анестезії та анестезії нижнього альвеолярного нерва у лікуванні пульпіту

пульпіт пульпіт
пульпіт пульпіт

Що нового?

У стоматології внутрішньокісткову комп'ютерну анестезію можна використовувати замість нервової блокади при лікуванні незворотного пульпіту зубів нижньої щелепи з клінічними симптомами.

У першому рандомізованому контрольованому дослідженні в цій галузі, результати якого були опубліковані в журналі International Endodontic Journal (номер дослідження: NCT03802305), порівнювали різні методики анестезії в лікуванні незворотного пульпіту молярів нижньої щелепи. У рамках дослідження оцінювали вплив на серцево-судинну систему та ефективність внутрішньокісткової комп'ютерної анестезії (ВКА) та анестезії нижнього альвеолярного нерва (АНАН).

Дослідження проводили на 72 молярах нижньої щелепи, уражених незворотнім пульпітом з клінічними проявами. У рамках дослідження уражені зуби рандомізували в групу АНАН (n = 36) і групу ВКА (n = 36). В обох групах застосовували 1,8 мл 4% артикаїн з епінефрином 1: 100 000. Основна мета дослідження полягала в моніторингу показників серцево-судинної системи під час анестезії. Додаткові цілі передбачали порівняння частоти успішних результатів та післяопераційні результати протягом трьох днів після хірургічного втручання.

Отримані результати вказували на відсутність значних відмінностей між ВКА і АНАН по більшості показників, крім більш вираженого збільшення частоти серцевих скорочень в групі ВКА в порівнянні з групою АНАН. За іншими показниками серцево-судинної системи відмінностей під час операції виявлено не було. Статистично значимих відмінностей між групами щодо статі, віку та виразності тривоги виявлено не було. Крім того, при проведенні ВКА загальна частота успішних результатів (91,43%) була статистично значуще вище порівняно з АНАН (69,44%), що підтверджує виняткову ефективність даного методу анестезії.

Встановлено безпеку та високу ефективність ВКА як анестезію першої лінії в лікуванні незворотного пульпіту молярів нижньої щелепи з клінічними проявами. Більш висока частота успішних результатів свідчить про можливість використання ВКА в якості більш ефективної альтернативи стандартної АНАН. Додаткові дослідження та впровадження ВКА у клінічну практику потенційно можуть знизити дискомфорт пацієнтів та покращити результати стоматологічних втручань при пульпіті.

Джерело:

International Endodontic Journal

Стаття:

Comparing intraosseous computerized anaesthesia with inferior alveolar nerve block in the treatment of symptomatic irreversible pulpitis: A randomized controlled trial

Автори:

Alexis Gaudin та співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: