EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Застосування суміші кетаміну та пропофолу або дексмедетомідину при операціях на кишечнику у ослаблених пацієнтів похилого віку

післяопераційний делірій післяопераційний делірій
післяопераційний делірій післяопераційний делірій

Що нового?

Ефективність застосування суміші кетаміну та пропофолу (також відомої як «кетофол») порівнянна з ефективністю застосування дексмедетомідину з точки зору зниження виразності післяопераційного делірію та болю в осіб похилого віку, яким було показано проведення екстреної операції з приводу кишкової непрохідності.

Результати недавнього дослідження, опубліковані в журналі BMC Anesthesiology, свідчать, що застосування суміші кетаміну і пропофолу не поступається ефективності застосування дексмедетомідину з точки зору зниження виразності післяопераційного делірію і болю, а також седації у пацієнтів похилого віку, які перенесли операцію з приводу кишкової непрохідності. У цьому рандомізованому контрольованому дослідженні, проведеному Shereen E Abd Ellatif і співавт., оцінювали ефективність застосування суміші кетаміну і пропофолу в порівнянні з дексмедетомідином (селективний агоніст α2-адренорецепторів) з урахуванням зниження виразності післяопераційного делірію у пацієнтів похилого віку.

До цього проспективного подвійного сліпого дослідження було включено 120 пацієнтів похилого віку (у віці 60 років і старше), яким було призначено екстрене хірургічне втручання з приводу кишкової непрохідності. Пацієнтів рандомізували до однієї з наступних груп:

  • група C (контрольна група): введення 0,9 % фізіологічного розчину;
  • група D: введення дексмедетомідину;
  • група K: введення суміші кетаміну та пропофолу у співвідношенні 1 : 4.

Основною кінцевою точкою дослідження була частота розвитку післяопераційного делірію. Додатковими кінцевими точками були частота розвитку післяопераційної ажитації (збудження), післяопераційного болю, обсяг застосування резервних опіоїдів, зміни показників гемодинаміки та розвиток небажаних явищ. У всіх часових точках частота розвитку післяопераційного делірію була статистично значуще нижче в групах D і K порівняно з групою C. Крім того, оцінки інтенсивності болю за візуальною аналоговою шкалою (ВАШ) у цих групах були статистично значуще нижчими в порівнянні з контрольною групою у всіх часових точках за винятком 48 і 72 годин після операції, коли у всіх трьох групах значення були зіставні (див. рисунок 1).

Наявність післяопераційної ажитації та введення високих доз рецептурних опіоїдів після операції були значущими прогностичними факторами розвитку післяопераційного делірію як через 2 години після операції, так і ввечері першого дня після операції. Таким чином, застосування суміші кетаміну та пропофолу є перспективною альтернативою застосуванню дексмедетомідину для зниження виразності післяопераційного делірію та болю у пацієнтів похилого віку з кишковою непрохідністю.

Джерело:

BMC Anesthesiology

Стаття:

Ketofol versus Dexmedetomidine for preventing postoperative delirium in elderly patients undergoing intestinal obstruction surgeries: a randomized controlled study

Автори:

Shereen E Abd Ellatif і співавт.

Коментарі (1)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: