EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Ефективність місцевого та системного застосування ібупрофену для полегшення зубного болю у післяопераційному періоді

зубний біль зубний біль
зубний біль зубний біль

Що нового?

Для полегшення зубного болю у післяопераційному періоді у пацієнтів з періодонтитом, що супроводжується клінічними проявами, системне застосування ібупрофену є більш ефективним підходом порівняно з місцевим застосуванням цього препарату.

Результати недавнього дослідження вказують на те, що у пацієнтів з апікальним періодонтитом, що супроводжується клінічними проявами, системне застосування ібупрофену забезпечує ефективність лікування болю в післяопераційному періоді. Одна з цілей ендодонтичного лікування – контроль дискомфорту у перед- та післяопераційному періоді. У цьому дослідженні проводили оцінку впливу ібупрофену при його місцевому (у вигляді внутрішньоканальної пов'язки) та системному застосуванні (всередину) на інтенсивність болю у післяопераційному періоді.

Автори вивчили, який спосіб лікування післяопераційного болю, який виник у результаті хіміко-механічної обробки, є найбільш ефективним. Усього 90 пацієнтів з апікальним періодонтитом (n = 30 у кожній групі) були рандомізовані до групи місцевого застосування ібупрофену, групи системного застосування ібупрофену та контрольної групи. Для виконання хіміко-механічної обробки використовували ендодонтичні нікель-титанові обертальні інструменти, ProTaper Universal з іригацією 17 % етилендіамінтетраоцтовою кислотою (ЕДТК) і 2,5 % розчином гіпохлориту натрію.

Після осушення стерильними паперовими штифтами в кореневі канали пацієнтів із групи місцевого застосування ібупрофену закладали пасту Одонтоцид (Odontocide), а в кореневі канали пацієнтів із групи системного застосування ібупрофену та контрольної групи – пасту з гідроксидом кальцію (Ультракал). Учасникам із групи системного застосування ібупрофену було призначено прийом ібупрофену в дозі 200 мг одноразово після завершення процедури ендодонтичного лікування. Статистичний аналіз було проведено з використанням критеріїв Фрідмана та Вілкоксона.

Оцінку інтенсивності болю після операції проводили з використанням візуальної аналогової шкали (ВАШ) через 6, 12, 24 та 48 годин. У групі системного застосування ібупрофену в дозі 200 мг у поєднанні з пастою Ультракал оцінки інтенсивності болю були набагато нижчими, ніж у групі місцевого застосування ібупрофену у поєднанні з пастою Одонтоцид та в контрольній групі, в якій застосовували тільки пасту Ультракал. Проте різниця між групами не досягла статистичної значущості. Таким чином, системне застосування ібупрофену в лікуванні зубного болю в післяопераційному періоді є корисним.

Джерело:

The Medical Science Monitor

Стаття:

Comparison of Local and Systemic Ibuprofen for Relief of Postoperative Pain in Symptomatic Teeth with Apical Periodontitis

Автори:

İbrahim Uysal і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: