EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Комбінація омалізумабу та АСІТ для лікування алергічних захворювань

Алергічні захворювання Алергічні захворювання
Алергічні захворювання Алергічні захворювання

Що нового?

Застосування комбінації омалізумабу та АСІТ при алергічному риніті демонструє високу ефективність у досягненні цільової підтримуючої дози та стійкої несприйнятливості до впливу алергенів при зниженні ризику розвитку серйозних системних небажаних явищ (НЯ) порівняно із застосуванням лише АСІТ.

Згідно з результатами метааналізу даних рандомізованих контрольних досліджень (РКД), застосування комбінації омалізумабу (моноклональне антитіло до IgE) та алерген-специфічної імунотерапії (АСІТ) статистично значуще підвищує безпеку та ефективність АСІТ за рахунок підвищення частоти розвитку стійкої несприйнятливості до впливу алергенів і досягнення цільової підтримувальної дози (ЦПД) за одночасного зниження числа серйозних системних НЯ. Мета дослідження полягала у визначенні того, чи є застосування комбінації омалізумабу та АСІТ у пацієнтів з алергічними захворюваннями ефективніше від застосування тільки АСІТ.

Пошук РКД, в яких порівнювали застосування комбінації омалізумабу та АСІТ та АСІТ, виконували в таких базах даних, як Scopus, Embase. PubMed/MEDLINE та базі даних Кокрейнівської бібліотеки. Для оцінки кінцевих точок проводили аналіз з використанням моделі з випадковими ефектами та розраховували 95% довірчий інтервал. У метааналіз включили дані 11 відповідних критеріям РКД (901 учасник).

Результати об'єднаного аналізу свідчили про те, що застосування комбінації омалізумабу та АСІТ статистично значуще збільшувало кількість пацієнтів, які досягли стійкої несприйнятливості до впливу алергенів та ЦПД (відношення шансів (ВШ): 6,77 та 2,43, відповідно; значення I2 36% та 35% відповідно). Аналогічним чином, у пацієнтів, які отримували комбіновану терапію, спостерігалося статистично значуще менша кількість серйозних системних НЯ (ВШ: 0,32; I2: 0 %) порівняно із застосуванням тільки АСІТ.

У той же час покращення оцінки ступеня тяжкості симптомів (різниця середніх (РС): -0,26), середньодобової оцінки потреби в препаратах невідкладної терапії (РС: -0,14) та частки осіб, які застосовують адреналін (РС: 0,20), було більш виразним, ніж при застосуванні лише АСІТ. Таким чином, комбінована терапія дозволила суттєво підвищити безпеку та ефективність монотерапії, ЦПД та частоту розвитку стійкої несприйнятливості до впливу алергенів при одночасному зниженні числа тяжких системних НЯ.

Джерело:

International Forum of Allergy & Rhinology

Стаття:

Combination of Omalizumab with allergen immunotherapy versus immunotherapy alone for allergic diseases: A meta-analysis of randomized controlled trials

Автори:

Ying-Ying Zhang і співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: