EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Ефективність застосування омалізумабу в порівнянні з циклоспорином А у лікуванні пацієнтів з кропив'янкою

хронічна спонтанна кропив'янка хронічна спонтанна кропив'янка
хронічна спонтанна кропив'янка хронічна спонтанна кропив'янка

Що нового?

Класифікація пацієнтів на основі ендотипу захворювання може виявитися корисною для прогнозування результатів лікування та вибору відповідних терапевтичних варіантів при хронічній спонтанній кропив'янці.

Згідно з результатами дослідження, опублікованими в журналі Anais Brasileiros de Dermatologia, у підгрупі пацієнтів з хронічною спонтанною кропив'янкою, які отримували омалізумаб (моноклональне антитіло) та циклоспорин А у будь-який момент протягом періоду спостереження, у більшості пацієнтів (40 %) була виявлена відповідь на омалізумаб, у 20% – відповідь як на омалізумаб, так і на циклоспорин А, а у 10% – відповідь на циклоспорин А, при цьому у 20% пацієнтів відповідь на лікування обома препаратами була відсутня.

Мета дослідження, проведеного Emek Kocatürk та співавт., полягала у виявленні маркерів відповіді на застосування циклоспорину А або омалізумабу у пацієнтів з діагнозом кропив'янки. Для цього було проведено ретроспективний аналіз даних. Для включення в аналіз даних пацієнти мали отримувати омалізумаб та циклоспорин А (не одночасно) у будь-який момент часу протягом періоду спостереження. У кожній із груп дослідження було проведено вивчення лабораторних та клінічних показників.

В рамках дослідження 110 пацієнтів з хронічною спонтанною кропив'янкою, рефрактерною до антигістамінних засобів, розділили на групи осіб з відповіддю на омалізумаб (n = 47, 42,7 %), циклоспорин А (n = 15, 13,6 %) або на обидва ці препарати (n = 24, 21,8%), а також тих, у кого відповіді на обидва ці препарати не було (n = 24, 21,8%). У пацієнтів із відповіддю на циклоспорин А було виявлено високий вміст С-реактивного білка (СРБ – 72,7 % порівняно з 40,3 %).

У пацієнтів з відповіддю на омалізумаб було виявлено більш високі оцінки в тесті контролю над симптомами кропив'янки (UCT) на початковому рівні (6 балів порівняно з 4,5 балами).

У порівнянні з іншими групами, у пацієнтів з відповіддю на обидва препарати відзначали більш високі оцінки в тесті UCT на початковому рівні (8 балів порівняно з 53 балами) та менш виразний ангіоневротичний набряк (33,3% порівняно з 62,8% ). Порівняно з іншими групами, у пацієнтів з відсутністю відповіді на обидва препарати оцінки в тесті UCT на початковому рівні були нижчими (5 балів порівняно з 7 балами), при цьому частка жінок у цій групі була вищою (87,5 % порівняно з 61,6%).

Для прогнозування результатів лікування та індивідуального вибору відповідних терапевтичних варіантів у пацієнтів з хронічною спонтанною кропив’янкою до уваги слід брати оцінку тяжкості захворювання на вихідному рівні, що включає рівень СРБ, стать, наявність ангіоневротичного набряку та оцінку активності захворювання. Визначення ендотипу захворювання у пацієнтів дозволить підвищити успішність лікування та забезпечити його оптимізацію.

Джерело:

Anais Brasileiros de Dermatologia

Стаття:

Omalizumab versus Cyclosporin-A for the treatment of chronic spontaneous urticaria: can we define better-responding endotypes?

Автори:

Emek Kocatürk і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: