EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Порівняння ефективності застосування озону та гіалуронової кислоти в лікуванні остеоартрозу колінного суглоба

біль біль
біль біль

Що нового?

У пацієнтів з остеоартрозом колінного суглоба ін'єкції озону та гіалуронової кислоти забезпечували зниження скутості суглобів, інтенсивності болю та функціональних обмежень у середньостроковому періоді.

Результати ретроспективного дослідження, опубліковані в журналі Northwestern Medical Journal, вказують на те, що ін'єкції озону та гіалуронової кислоти можуть бути ефективним варіантом лікування остеоартрозу колінного суглоба. При цьому внутрішньосуглобові ін'єкції гіалуронової кислоти при остеоартрозі колінного суглоба мають більш виразний і тривалий вплив з точки зору покращення функції суглоба та зниження інтенсивності болю порівняно з ін'єкціями озону. Мета цього дослідження полягала у визначенні ефективності ін'єкцій гіалуронової кислоти та озону за показниками виразності функціональних обмежень та інтенсивності болю у пацієнтів з остеоартрозом колінного суглоба.

108 пацієнтів (84 жінки та 24 чоловіки віком від 40 до 75 років) звернулися до амбулаторних клінік з болем у коліні, що триває більше трьох місяців. Ін'єкції озону виконували один раз на тиждень (всього 3 дози), а ін'єкцію гіалуронової кислоти одноразово. До лікування та через один і три місяці після лікування проводили оцінку з розрахунком індексу виразності остеоартрозу університетів Західного Онтаріо та Макмастера (WOMAC) та за візуальною аналоговою шкалою (ВАШ).

До дослідження включили 76 пацієнтів. Їх рандомізували до груп ін'єкцій озону (n = 37) або гіалуронової кислоти (n = 39). 10 мл киснево-озонової суміші O2O3 з концентрацією озону 10 мкг/мл використовували для першого сеансу та 15 мкг/мл - для другого та третього сеансів. На жодному з етапів не було виявлено статистично значущих відмінностей щодо оцінок ВАШ, інтенсивності болю згідно з індексом WOMAC та загального значення індексу WOMAC. Виразність скутості суглоба згідно з індексом WOMAC при оцінці через один і три місяці після лікування статистично значуще відрізнялася.

Крім того, міжгруповий аналіз дозволив встановити статистично значущу зміну функції суглоба згідно з індексом WOMAC при оцінці до лікування та через один місяць після лікування, а також до лікування та через три місяці після лікування.

Таким чином, ін'єкції озону та гіалуронової кислоти можуть бути ефективним варіантом лікування остеоартрозу колінного суглоба. Внутрішньосуглобова ін'єкція гіалуронової кислоти, порівняно з ін'єкціями озону, справляла стійкіший вплив на інтенсивність болю та функцію суглоба.

Джерело:

Northwestern Medical Journal

Стаття:

Ozone or Hyaluronic acid in the intra-articular treatment of knee osteoarthritis?

Автори:

Merve Damla Korkmaz і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: