EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Оцінка впливу прийому вітаміну B12 у пренатальному та постнатальному періодах на склад материнського молока

вітамін B12 вітамін B12
вітамін B12 вітамін B12

Що нового?

Прийом вітаміну B12 внутрішньо під час вагітності може ефективно впливати на якість материнського молока.

Згідно з результатами рандомізованого контрольованого дослідження, опублікованими в журналі The American Journal of Clinical Nutrition, прийом вітаміну B12 у пренатальному періоді (до народження дитини) підвищує якість материнського молока у короткостроковій перспективі, при цьому прийом у післяпологовому періоді (після народження дитини) покращує якість грудного молока. у довгостроковій перспективі. Це унікальне дослідження, проведене Dongqing Wang та співавт., було спрямоване на оцінку впливу прийому вітаміну B12 у пренатальному та постнатальному періодах на материнське молоко у жінок через 6 тижнів та 7 місяців після пологів.

Вагітних жінок включали у дослідження з 2001 по 2004 рік. Починаючи з моменту набору в дослідження (від 12 до 27 тижнів з моменту зачаття) і до закінчення 6 тижнів після народження дитини цим жінкам щодня давали добавки з декількома мікроелементами для вживання або плацебо. Підгрупу учасниць у період від 6 тижнів до 18 місяців після пологів рандомізовано розподіляли до груп прийому добавки, що містить вітамін B12 у дозі 50 мкг/добу та інші вітаміни, або плацебо в постнатальному періоді. Рівень вітаміну B12 у грудному молоці досліджували у 412 учасниць через 6 тижнів та 7 місяців після пологів.

Концентрація вітаміну B12 у грудному молоці менше 310 пмоль/л спостерігалася у 73,3% учасниць через 6 тижнів після пологів та у 68,4% учасниць через 7 місяців після пологів. Прийом добавки у пренатальному періоді підвищував рівень вітаміну B12 у материнському молоці через 6 тижнів, але не впливали через 7 місяців. Тим часом прийом добавки в постнатальному періоді призводив до підвищення рівня вітаміну B12 через 7 місяців (таблиця 1).

На підставі зміни ефекту при прийомі добавки в пренатальному та постнатальному періодах було виявлено зміни якості материнського молока при прийомі вітаміну B12 через 7 місяців. У жінок в контрольній групі в альтернативний період було відзначено посилення впливу прийому добавки в пренатальному і постнатальному періодах.

Прийом добавки в пренатальному періоді був ефективнішим у поєднанні з постнатальним контролем, тоді як прийом добавки в постнатальному періоді був ефективнішим у поєднанні з пренатальним контролем. Таким чином, прийом вітаміну B12 у пренатальному періоді покращує якість грудного молока у короткостроковій перспективі, а його прийом у постнатальному періоді забезпечує переваги щодо якості грудного молока у довгостроковій перспективі.

Джерело:

The American Journal of Clinical Nutrition

Стаття:

The effects of prenatal and postnatal high-dose vitamin B-12 supplementation on human milk vitamin B-12: a randomized, double-blind, placebo-controlled trial in Tanzania

Автори:

Dongqing Wang і співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: