EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Порівняння радіочастотної абляції та гібридної аргоноплазмової коагуляції в лікуванні стравоходу Барретта

стравохід Барретта стравохід Барретта
стравохід Барретта стравохід Барретта

Що нового?

Радіочастотна абляція та гібридна аргоноплазмова коагуляція дозволяють досягти позитивних результатів у лікуванні стравоходу Баррета з точки зору ступеня ерадикації за незначної переваги другої методики. Проте радіочастотна абляція пов'язана зі статистично значущим підвищенням тяжкості та збільшенням тривалості болю.

Мета проспективного рандомізованого дослідження полягала у порівнянні двох вивчених методик термоабляції, радіочастотної абляції (РЧА) та гібридної аргоноплазмової коагуляції (Г-АПК), для виявлення найбільш ефективного методу лікування стравоходу Барретта після ендоскопічної резекції стравоходу. Пацієнтів після ендоскопічної резекції стравоходу рандомізували до груп проведення Г-АПК або РЧА.

Застосовували спрощену методику Г-АПК з потужністю 60 В, а РЧА проводили з використанням фокального катетера під кутом 90° згідно з спрощеним протоколом 12 Дж/см2 × 3 або балонним катетером Halo 360° 10 Дж/см2 на кожен цикл санації. У дослідженні ретельно реєстрували ступінь ерадикації та небажані явища. В рамках подальшого спостереження пацієнтів обстежили через 3, 6, 12 та 24 місяці. У дослідженні за участю 101 пацієнта (47 у групі РЧА, 54 у групі Г-АПК) отримано такі переконливі дані. При медіані спостереження 21 місяць в групі Г-АПК відзначався трохи більш високий рівень довгострокової ерадикації порівняно з групою РЧА (таблиця 1).

Статистично значущі відмінності зазначені в інтенсивності післяопераційного болю: у групі РЧА середня інтенсивність становила 4,56/10 за тривалості болю 7,54 дня, у групі Г-АПК — 2,07/10 за тривалості болю 3,59 дня. Розвиток стенозу, що потребував втручання, спостерігався у 3,7% пацієнтів у групі Г-АПК та 14,9% пацієнтів у групі РЧА. Таким чином, обидві методики абляції ефективні з погляду ступеня ерадикації епітелію, проте методика Г-АПК має невелику перевагу.

Проте у групі РЧА післяопераційний біль був більш вираженим з погляду її інтенсивності та тривалості. Отримані дані можуть бути корисними як для лікарів, так і для пацієнтів, оскільки дозволяють підібрати оптимальну тактику лікування стравоходу Барретта з урахуванням балансу між ефективністю втручання та комфортом пацієнта.

Джерело:

Surgical Endoscopy

Стаття:

Radiofrequency ablation versus hybrid argon plasma coagulation in Barrett’s esophagus: a prospective randomised trial

Автори:

Mate Knabe і співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: