EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Порівняння контрольованої пацієнткою аналгезії реміфентанілом та епідуральної аналгезії для знеболювання під час пологів

біль під час пологів біль під час пологів
біль під час пологів біль під час пологів

Що нового?

У жінок, які відчувають біль під час пологів, контрольована пацієнткою аналгезія реміфентанілом і епідуральна аналгезія забезпечують порівняльну знеболювальну дію.

Згідно з результатами метааналізу та систематичного огляду, контрольована пацієнткою аналгезія реміфентанілом може за бажанням використовуватися як заміна епідуральної аналгезії для полегшення болю. Контрольована пацієнткою аналгезія реміфентанілом має еквівалентну знеболювальну дію, не знижуючи ступінь задоволеності матері та не підвищуючи частоту несприятливих наслідків у новонароджених. Мета дослідження полягала у порівнянні безпеки та ефективності контрольованої пацієнткою аналгезії реміфентанілом та епідуральної аналгезії під час пологів.

Пошук рандомізованих контрольованих досліджень (РКД), в яких порівнювали застосування контрольованої пацієнткою аналгезії реміфентанілом та епідуральної аналгезії під час пологів, виконали за такими базами даних, як Weipu, Wanfang, Національна китайська база даних інфраструктури наукових робіт (CNKI), база даних Кокрейнівської бібліотеки ScienceDirect, EMBASE та PubMed. Огляд літератури проводили два дослідники незалежно один від одного. Після цього було виконано збір даних. Для аналізу даних використовували програмне забезпечення RevMan 5.3.

У дослідження включили 3086 породіль з десяти РКД; 1549 з них отримали контрольовану пацієнткою аналгезію реміфентанілом, а 1537 - епідуральну аналгезію. Згідно з результатами метааналізу, частота виникнення інтранатальної лихоманки у матері у групі застосування контрольованої пацієнткою аналгезії реміфентанілом була істотно нижчою, ніж у групі застосування епідуральної аналгезії, як протягом першої години знеболювання під час пологів (ВШ = 0,43), так і після 1 години знеболювання (ВШ = 0,42).

Порівняно з епідуральною аналгезією, частота пригнічення дихання (ВШ = 3,56) була суттєво вищою у групі застосування контрольованої пацієнткою аналгезії реміфентанілом. Між групами не спостерігалося статистично значущих відмінностей у частоті оцінок за шкалою Апгар менше 7 балів через 5 хвилин (ВШ = 1,18) та задоволеності пацієнток знеболенням під час пологів (СРС = 0,03).

Контрольована пацієнткою аналгезія реміфентанілом, яка характеризується порівнянним полегшенням болю і нижчим ризиком інтранатальної лихоманки у матері, може за бажанням використовуватися як заміна епідуральної аналгезії. Водночас контрольована пацієнткою аналгезія реміфентанілом була пов'язана з більш високим ризиком пригнічення дихання. Для отримання більш надійних даних про застосування контрольованої пацієнткою аналгезії реміфентанілом та епідуральної аналгезії необхідно проведення подальших добре організованих досліджень з великим розміром вибірки.

Джерело:

PLoS One

Стаття:

The efficacy and safety of remifentanil patient-controlled versus epidural analgesia in labor: A meta-analysis and systematic review

Автори:

Xiuzhen Lei і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: