EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Зв'язок між зниженням концентрації вітаміну А в сироватці крові та функцією печінки

цироз печінки цироз печінки
цироз печінки цироз печінки

Що нового?

У осіб із цирозом печінки зниження концентрації вітаміну А у сироватці крові пов'язане з погіршенням стану та порушенням функції печінки.

Результати проспективного дослідження свідчать, що в осіб з цирозом печінки часто знижено концентрацію вітаміну А в сироватці крові, що пов'язано зі зміною функції печінки. Мета дослідження, проведеного Michael Nagel та співавт., полягала в оцінці поширеності дефіциту вітаміну А за результатами аналізу сироватки крові та його зв'язку з тяжкістю захворювання та з розвитком різних порушень у пацієнтів з цирозом печінки.

Аналіз концентрації вітаміну А був проведений у 159 учасників із раніше встановленим діагнозом цирозу печінки та алкогольним або неалкогольним стеатогепатитом (НАСГ). У ході спостереження тривалістю один рік було проведено оцінку частоти розвитку різних клінічних станів та інфекцій в учасників. Деякі показники додатково оцінювали в окремій когорті із 44 учасників.

Зниження концентрації вітаміну А в сироватці крові на момент включення до дослідження було виявлено у 77% учасників. У порівнянні з особами з цирозом печінки вірусної етіології, у учасників з цирозом печінки, викликаним вживанням алкоголю (52% та 8%), та з цирозом печінки, пов'язаним з НАСГ (16% та 9%), зниження концентрації вітаміну А зустрічалося частіше. Було виявлено наявність статистично значущих кореляцій між оцінкою в моделі термінальної стадії захворювання печінки (MELD), оцінкою за шкалою Чайлда — П'ю та дефіцитом вітаміну А. Результати однофакторного та багатофакторного регресійного аналізу свідчили про наявність зв'язку між функцією печінки та тяжкістю дефіциту.

Протягом одного року спостереження було зареєстровано 57 випадків смерті серед учасників, а 21 учасник переніс трансплантацію печінки. Крім того, у пацієнтів з гепаторенальним синдромом, печінковою енцефалопатією та асцитом тяжкого ступеня ймовірність наявності дефіциту вітаміну А була вищою. У пацієнтів із зниженою концентрацією вітаміну А частіше розвивалися інфекції, особливо респіраторні.

Таким чином, існує зв'язок між зниженням концентрації вітаміну А в сироватці крові та тяжкістю захворювання з розвитком різних порушень. У осіб з цирозом печінки та дефіцитом вітаміну А частіше розвиваються різні порушення та інфекції.

Джерело:

European Journal of Gastroenterology & Hepatology

Стаття:

Suppressed serological vitamin A in patients with liver cirrhosis is associated with impaired liver function and clinical detoriation

Автори:

Michael Nagel и співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: