EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Ефективність бальних систем для неінвазивної діагностики МАЖХП

хвороба печінки хвороба печінки
хвороба печінки хвороба печінки

Що нового?

TyG-WC і TyG-BMI мають чудову прогностичну цінність щодо ризику розвитку МАЖХП порівняно з іншими бальними системами для неінвазивної діагностики.

Згідно з результатами дослідження, опублікованими в журналі Lipids in Health and Disease, добуток індексу тригліцериди-глюкоза та індексу маси тіла (TyG-BMI) є кращим прогностичним фактором розвитку метаболічно асоційованої жирової хвороби печінки (МАЖХП) в популяції Західного Китаю, а добуток індексу тригліцериди-глюкоза та кола талії (TyG-WC) - у популяції Сполучених Штатів Америки (США), що підкреслює важливість адаптації підходів з урахуванням регіональних відмінностей.

Мета дослідження полягала в оцінці діагностичної цінності 12 показників неінвазивної діагностики МАЖХП: індекс для оцінки чутливості до інсуліну та виявлення інсулінорезистентності [METS-IR]/TyG/TyG-WC/TyG-ІМТ/похідне TyG-відношення кола талії до зросту (WtHR)/індекс вісцерального ожиріння (VAI)/індекс стеатозу печінки (HSI)/індекс жирової дистрофії печінки(FLI)/індекс Чжецзянського університету (ZJU)/Фрамінгемський індекс стеатозу Корейського національного обстеження здоров'я та харчування (KNHANES) для виявлення неалкогольної жирової хвороби печінки (K-НАЖХП).

До дослідження були включені особи, які відповідають критеріям включення, з двох різних груп: одна складалася з учасників циклу 2017–2020.3 обстеження NHANES, а інша — з осіб, чиї дані було внесено до бази даних Центру управління охороною здоров'я лікарні Західного Китаю. Для оцінки ефективності моделі використовували ряд показників та аналізів, таких як аналіз у підгрупах, аналіз кривої прийняття рішень (DCA), покращення інтегрованої дискримінації (IDI), залишковий індекс рекласифікації (NRI) та площа під кривою експлуатаційних характеристик приймача (AUC).

В аналіз було включено 4880 осіб з когорти лікарні Західного Китаю та 7398 осіб з когорти NHANES. У когорті NHANES TyG-WC найвищу точність прогнозування ризику НАЖХП продемонстрував TyG-WC (AUC = 0,863). З іншого боку, у когорті лікарні Західного Китаю найвища точність була зареєстрована у TyG-BMI (AUC = 0,903), перевершивши інші моделі. З точки зору IDI, NRI, DCA та аналізу в підгрупах у сукупності TyG-BMI зберіг свою перевагу в когорті лікарні Західного Китаю, тоді як TyG-WC продемонстрував перевагу в когорті NHANES.

Таким чином, у когорті лікарні Західного Китаю TyG-BMI став ефективним діагностичним інструментом виявлення осіб з підвищеним ризиком розвитку МАЖХП, а в популяції зі США таким інструментом став TyG-WC. Ці результати наголошують на важливості вибору прогностичних моделей, які найкраще відображають конкретні етнічні та регіональні відмінності.

Джерело:

Lipids in Health and Disease

Стаття:

Comparison of the diagnostic performance of twelve noninvasive scores of metabolic dysfunction-associated fatty liver disease

Автори:

Haoxuan Zou та співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: