EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Дослідження ефективності дексмедетомідину як допоміжного засобу при інтратекальному знеболюванні пологів

біль під час пологів біль під час пологів
біль під час пологів біль під час пологів

Що нового?

Для інтратекального знеболювання пологів застосування 0,1 % розчину ропівакаїну з дексмедетомідином 0,2 мкг/мл є більш ефективним варіантом порівняно з 0,1 % розчином ропівакаїну із суфентанілом 0,3 мкг/мл.

За даними рандомізованого подвійного сліпого дослідження, застосування 0,1 % розчину ропівакаїну з дексмедетомідином (DEX) 0,2 мкг/мл при епідуральній аналгезії забезпечує краще полегшення болю, підвищення задоволеності матері та зниження ймовірності виникнення свербежу порівняно із застосуванням 0,1 % розчину ропівакаїну з суфентанілом 0,3 мкг/мл у жінок, які відчувають біль під час пологів.

Chengyi Lao та колеги прагнули оцінити вплив різноманітних концентрацій DEX у вагітних жінок, яким виконувалася епідуральна аналгезія. Усього було включено 400 вагітних жінок, яких випадково розподіляли на чотири групи по 100 учасниць у кожній: S0.1 (0,1 мкг/мл DEX), S0.2 (0,2 мкг/мл DEX), S0.3 ( 0,3 мкг/мл DEX) та контрольна група (0,3 мкг/мл суфентанілу). Після виконання аналгезії реєстрували наступні параметри: задоволеність матері, небажані реакції, оцінка за шкалою Бромажу, оцінка новонародженого за шкалою Апгар, наявність кровотечі, спосіб та тривалість пологів. Слід зазначити, що у групі S0.3 було більше пацієнток з оцінкою за шкалою Бромажу ≥ 2 та спостерігалася більш висока частота брадикардії порівняно з рештою трьох груп. Крім того, у групі S0.3 ступінь задоволеності був нижчим. При цьому зазначалося, що в групі S0.1 частіше виникала необхідність додаткової аутоаналгезії на вимогу порівняно з іншими трьома групами, а в контрольній групі також спостерігалася більш висока частота виникнення свербежу порівняно з іншими трьома групами. При виконанні спінальної анестезії для полегшення болю під час пологів комбінація 0,1 % ропівакаїну та 0,2 мкг/мл DEX при епідуральній аналгезії забезпечує більш прийнятний аналгетичний ефект, підвищує задоволеність матері та знижує ймовірність виникнення сверблячки, на відміну від застосування 0,1 %. розчину ропівакаїну з суфентанілом 0,3 мкг/мл.

Джерело:

The Journal of Clinical Pharmacology

Стаття:

The Influence of Dexmedetomidine as an Adjuvant in Intrathecal Labor Analgesia: A Multicenter Study on Efficacy and Maternal Satisfaction

Автори:

Chengyi Lao et al.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: