EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Ефективність периартикулярної ін'єкції комбінації місцевого анестетика з кортикостероїдом та (або) кеторолаком при тотальному ендопротезуванні суглоба

хірургія хірургія
хірургія хірургія

Що нового?

У пацієнтів, яким показано первинне тотальне ендопротезування суглоба, інтраопераційне виконання периартикулярної ін'єкції місцевого анестетика тривалої дії, комбінованого з кортикостероїдом та (або) кеторолаком, дозволяє знизити інтенсивність післяопераційного болю та обмежити вживання опіоїдів.

Згідно з результатами прямого мета-аналізу, у пацієнтів, яким показано ендопротезування суглоба, виконання периартикулярної ін'єкції у поєднанні із застосуванням місцевого анестетика тривалої дії пов'язане зі зниженням інтенсивності післяопераційного болю та вживання опіоїдів. Мета мета-аналізу полягала в оцінці ефективності та безпеки виконання периартикулярної ін'єкції при первинному ендопротезуванні суглоба. Пошук досліджень щодо оцінки ефектів периартикулярних ін'єкцій при ендопротезуванні суглобів проводили в таких базах даних, як Центральний Кокрейнівський реєстр контрольованих досліджень, MEDLINE та Embase.

Усі включені дослідження пройшли якісну та кількісну перевірку на однорідність даних. Після цього було проведено систематичний огляд та прямий мета-аналіз. Для отримання найкращих доступних даних для аналізу було відібрано та ретельно проаналізовано 60 публікацій з 3699. Зазначалося, що додавання кеторолаку або кортикостероїду до терапії місцевим анестетиком тривалої дії (такого як ропівакаїн або бупівакаїн) сприяє підвищенню ефективності.

Відмінностей між застосуванням ліпосомального бупівакаїну та інших неліпосомальних місцевих анестетиків тривалої дії не виявлено. Терапія морфіном може посилювати післяопераційну нудоту та блювання і не надає додаткової дії щодо післяопераційного болю та вживання опіоїдів. Даних про лікування адреналіном та клофеліном недостатньо, тому зробити обґрунтовані висновки на їх підставі неможливо.

Ефективність периартикулярної ін'єкції у поєднанні із застосуванням місцевого анестетика тривалої дії для зменшення виразності післяопераційного болю та вживання опіоїдів достатньо підтверджена результатами досліджень. Для подальшого зниження вживання опіоїдів та інтенсивності післяопераційного болю можливе використання місцевого анестетика тривалої дії у поєднанні з кортикостероїдом та (або) кеторолаком.

Джерело:

The Journal of Arthroplasty

Стаття:

The Efficacy and Safety of Periarticular Injection in Total Joint Arthroplasty: A Direct Meta-Analysis

Автори:

Charles P Hannon і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: