EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Визначення зв'язку ліпідів та гіполіпідемічних препаратів з ризиком розвитку судинної деменції

деменція деменція
деменція деменція

Що нового?

Ризик розвитку судинної деменції може призводити до зниження рівня холестерину ліпопротеїнів високої щільності (ЛПВЩ-Х).

Згідно з результатами нещодавно проведеного менделевського рандомізованого дослідження, вперше виявлена судинна деменція може спричинити зниження рівня холестерину ліпопротеїнів високої щільності (ЛПВЩ-Х) у кровотоку. Результати дедалі більшої кількості спостережних досліджень свідчать про наявність взаємозв'язку між гіперхолестеринемією та судинною деменцією, проте точна причина такого взаємозв'язку залишалася невідомою.

Отже, мета даного дослідження полягала у використанні методів однофакторної менделевської рандомізації (офМР), багатофакторної МР (бфМР) та двонаправленої МР з двома зразками, щоб визначити причинно-наслідкові зв'язки між рисами, пов'язаними з рівнями ліпідів у кровотоці (включаючи холестерин ліпопротеїнів низької щільності [ЛПНЩ-Х], ЛПВЩ-Х, тригліцериди, аполіпопротеїн B (apoB) і аполіпопротеїн A-I (apoA-I)), і судинною деменцією.

Потім вивчали взаємозв'язок між експресією генів-мішеней гіполіпідемічних препаратів (включаючи APOB, HMGCR, PCSK9 і NPC1L1) та рівнем ЛПНЩ-Х, опосередкованим цими генами-мішенями, з використанням аналізу МР на підставі зведених даних (ЗМР) та аналізу МР з двома зразками. У подальших дослідженнях МР було виявлено, що генетично спрогнозовані концентрації apoB, ЛПВЩ-Х, ЛПНЩ-Х, тригліцеридів та apoA-I не мали суттєвого зв'язку з ризиком розвитку судинної деменції. Слід зазначити, що результати зворотного аналізу МР свідчать про наявність причинно-наслідкового зв'язку між генетично спрогнозованою судинною деменцією та рівнем ЛПВЩ-Х (відношення шансів (ВШ) = 0,997).

З іншого боку, в МР не було виявлено взаємозв'язку між судинною деменцією та рівнями apoB, apoA-I, ЛПНЩ-Х та тригліцеридів. В аналізі методом ЗМР не було отримано жодних доказів того, що експресія генів APOB, HMGCR, PCSK9 та NPC1L1 підвищує ризик розвитку судинної деменції. Крім того, результати дослідження МР свідчили, що знижений рівень ЛПНЩ-Х, опосередкований геном HMGCR, знижує ризик розвитку судинної деменції (ВШ = 18,381).

Що ж до інших трьох генів, жоден із зважених методів зворотної дисперсії (IVW) не вказував на наявність причинно-наслідкового зв'язку. У цьому дослідженні з використанням генетичної інформації було продемонстровано, що ризик розвитку судинної деменції може спричинити зниження рівня ЛПВЩ-Х. Результати дослідження також підтверджують теорію, згідно з якою зниження рівня ЛПНЩ-Х за допомогою статинів може бути успішною стратегією зниження ризику розвитку судинної деменції, проте для подальшого підтвердження цього висновку в майбутньому потрібне проведення клінічних досліджень.

Джерело:

Nutrients

Стаття:

Associations of Lipids and Lipid-Lowering Drugs with Risk of Vascular Dementia: A Mendelian Randomization Study

Автори:

Xiaoyu Zhang і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: