EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Оцінка довгострокового впливу терапії терипаратидом при остеопорозі тяжкого ступеня

остеопороз остеопороз
остеопороз остеопороз

Що нового?

Через 10 років наступного спостереження анаболічна гормональна терапія терипаратидом призводила до зниження частоти переломів до рівня, еквівалентного такому у загальній популяції.

Згідно з результатами контрольованого дослідження подальшого спостереження, протягом 10 років наступного спостереження у осіб з остеопорозом, які отримували лікування терипаратидом в середньому 18 місяців, а потім іншу терапію, спрямовану на кісткову тканину, спостерігалося зниження частоти переломів зі 100% до 35%. У дослідженні порівнювали пацієнтів з остеопорозом, які отримували терипаратид, з тими, хто отримував плацебо, а також із загальною популяцією, щоб оцінити довгостроковий вплив підшкірних ін'єкцій терипаратиду на переломи та якість життя, пов'язану зі здоров'ям.

Загалом 40 жінок (середній вік = 69 років) з остеопорозом та компресією спинного мозку, отримували терипаратид у дозі 20 мкг щодня протягом 18 місяців. До контрольної групи входили жінки з остеопорозом із плацебо-контрольованого рандомізованого подвійного сліпого дослідження гормону росту (n = 25, середній вік = 60 років), які отримували підшкірні ін'єкції плацебо щодня протягом 18 місяців. На початку дослідження та через 18 місяців, 36 місяців та 10 років проводили двоенергетичну рентгенівську абсорбціометрію, а також просили пацієнток заповнити опитувальники.

Загалом 233 жінки зіставного віку, випадково вибрані з популяції, служили контрольною групою, і за цими жінками вели відповідне спостереження. Кожен перелом підтверджували за допомогою рентгенологічного дослідження. У пацієнток, які отримували терипаратид, було відзначено зниження частоти переломів зі 100% до 35%, тобто до рівня, аналогічного тому, що спостерігався у загальній популяції (25% та 28% на початковому рівні та через 10 років відповідно).

Терапія терипаратидом призводила до підвищення мінеральної щільності кісткової тканини, яка через 10 років відновилася до значень, що спостерігалися перед початком лікування. Якість життя, пов'язане зі здоров'ям, у групі застосування терипаратиду була нижчою, ніж у загальній популяції, як до, так і після лікування, а також через 10 років. У пацієнток з остеопорозом відзначалася низька якість життя, пов'язана зі здоров'ям, що не змінювалося під впливом терапії, спрямованої на кісткову тканину.

Терипаратид добре переносився і був ефективним щодо поліпшення кісткової маси в поперековому відділі хребта та шийці стегна. У людей з тяжким остеопорозом цей препарат не призводив до покращення якості життя, пов'язаного зі здоров'ям. Терипаратид пропонується застосовувати як першу лінію терапії для вторинної профілактики остеопорозу.

Джерело:

BMC Musculoskeletal Disorder

Стаття:

Teriparatide treatment in severe osteoporosis - a controlled 10-year follow-up study

Автори:

Georgios Kontogeorgos і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: