EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Фактори ризику розвитку риноорбітоцеребрального мукормікозу внаслідок перенесеного COVID-19

коронавірус коронавірус
коронавірус коронавірус

Що нового?

До більш високого ризику розвитку риноорбітоцеребрального мукормікозу після COVID-19 (C-ROCM) схильні особи з тяжким перебігом коронавірусної інфекції, поганим контролем глікемії, госпіталізацією у відділення інтенсивної терапії (ВІТ) і високим обсягом застосування стероїдів під час та після терапії COVID-19.

Результати ретроспективного обсерваційного багатоцентрового дослідження вказують, що ризик розвитку C-ROCM та його ускладнень може бути більш високим у осіб з більш тяжким перебігом COVID-19, госпіталізацією у ВІТ, високим обсягом застосування стероїдів та поганим контролем глікемії під час та після лікування коронавірусної інфекції. Мета цього дослідження полягала у вивченні епідеміологічних особливостей, факторів ризику розвитку C-ROCM та прогностичних факторів його наслідків.

У ході дослідження було проведено ретроспективне збирання даних про випадки розвитку C-ROCM, підтвердженого результатами лабораторних досліджень. Для оцінки впливу різних факторів на результати було проведено аналіз методом бінарної логістичної регресії з урахуванням однієї та кількох змінних. До дослідження було включено 132 особи з C-ROCM (середній вік: 61,6 ± 13,9 року; 60,6 % чоловіка). У 91% пацієнтів (n = 12) спостерігалося ураження обох очей. Найчастішою супутньою патологією був цукровий діабет (94,7%).

Рівень смертності становив 9,1 % і був вищим у чоловіків (12,5 %) порівняно з жінками (3,8 %). У 58 осіб (43,9%) виявлено виражене порушення зору. В аналізі з однією змінною основними факторами, що негативно впливають на результат, були ураження головного мозку, тяжкість COVID-19, більш висока концентрація HbA1c, більший обсяг застосування стероїдів та більш літній вік.

В аналізі з декількома змінними такі фактори, як вік, обсяг застосування стероїдів та тяжкість COVID-19, впливали на результат меншою мірою, при цьому відмінності щодо цих факторів не були клінічно значущими. В аналізі з однією змінною було встановлено, що оклюзія центральної артерії сітківки є прогностичним фактором смертельного наслідку (відношення шансів: 4,50), проте в аналізі з кількома змінними вплив цього фактора зменшився і не був значним. За підсумками цього дослідження можна зробити висновок про необхідність суворого дотримання плану лікування COVID-19 та раціонального застосування стероїдів.

Джерело:

International Ophthalmology

Стаття:

COVID-19 associated rhino-orbito-cerebral mucormycosis, risk factors and outcome predictors; a multicentric study

Автори:

Mohammad Taher Rajabi і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: