EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Роль 5-гідрокситриптаміну в контролі активності регуляторних Т-клітин при алергічному риніті

алергічний риніт алергічний риніт
алергічний риніт алергічний риніт

Що нового?

У пацієнтів з алергічним ринітом 5-гідрокситриптамін (5-HT) відіграє роль у виникненні порушень функції регуляторних Т-клітин.

Результати недавнього дослідження вказують, що у пацієнтів з алергічним ринітом 5-HT у сироватці крові присутній у більш високих концентраціях. Регуляторні Т-клітини можуть перетворюватися на Th17-клітини під впливом примованих 5-гідрокситриптаміном дендритних клітин. Метою цього дослідження була оцінка ролі 5-HT у контролі активності регуляторних Т-клітин. Для цього отримали зразки крові пацієнтів із цілорічним алергічним ринітом. Регуляторні Т-клітини виділяли із зразків крові методом магнітного сортування клітин. Також у рамках імуноферментного аналізу (ІФА) була виконана оцінка концентрації різних цитокінів та 5-НТ.

Отримані результати свідчать, що концентрації 5-HT у сироватці крові у пацієнтів з алергічним ринітом вищі, ніж у здорових добровольців із контрольної групи. Було виявлено наявність позитивного зв'язку між концентраціями 5-HT та концентраціями цитокінів, пов'язаних з алергічним ринітом, у сироватці крові. Також був негативний зв'язок між концентраціями 5-HT у сироватці крові та числом регуляторних Т-клітин у периферичній крові. Під впливом 5-HT у дендритних клітинах підвищувалася експресія інтерлейкіну (ІЛ)-21 та ІЛ-6. Спільне культивування примованих 5-гідрокситриптаміном дендритних клітин з регуляторними Т-клітинами призвело до перетворення останніх на Th17-клітини.

Інгібування перетворювача сигналу та активатора транскрипції 3 (STAT3) дозволило ефективно запобігти перетворенню регуляторних Т-клітин на Th17-клітини, пов'язане з впливом 5-HT. Таким чином, дисфункція регуляторних Т-клітин пов'язана із патогенезом алергічного риніту.

Джерело:

Clinical Immunology

Стаття:

5-HT is associated with the dysfunction of regulating T cells in patients with allergic rhinitis

Автори:

Gui Yang і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: