EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Оцінка безпеки та ефективності застосування гестринону в лікуванні ендометріозу

дисменорея дисменорея
дисменорея дисменорея

Що нового?

Застосування гестринону у жінок з ендометріозом є безпечним.

Згідно з результатами недавнього дослідження, гестринон є безпечним і може мати деякі переваги щодо ефективності порівняно з даназолом, поряд з іншими терапевтичними втручаннями у пацієнток з ендометріозом. Метою даного систематичного огляду та метааналізу була оцінка ефективності та безпеки гестринону в лікуванні ендометріозу.

Пошук проводили у шести електронних базах даних: Web of Science, Scopus, Cochrane CENTRAL (клінічні дослідження), Embase, MEDLINE (Ovid) та PubMed. Основними кінцевими точками були зміна виразності дисменореї, полегшення дискомфорту, особливо тазового болю, та диспареунії. Додаткові кінцеві точки включали частоту настання вагітності, гормональні показники та небажані явища.

Було вивчено 3269 джерел, з них до аналізу було включено 16 досліджень за участю 1286 жінок. У всіх дослідженнях гестринон порівнювали з різними видами фармакологічної терапії протягом 6 місяців, включаючи плацебо, даназол, міфепристон (таблетки), лейпролід ацетат і препарат китайської медицини Quyu Jiedu.

Гестринон позитивно вплинув на дисменорею, зменшив дискомфорт у ділянці тазу та морфологічну реакцію яєчників у порівнянні з іншими видами медикаментозної терапії. Було встановлено, що частота настання вагітності також збільшилася. Що стосується побічних ефектів, то гестринон, в порівнянні з іншими видами терапії, приводив до подібних небажаних явищ і підвищував ймовірність розвитку себореї та акне. Враховуючи недостатній обсяг даних, залишається незрозумілим, чи були відмінності в ефективності у гестринону, даназолу, лейпроліду ацетату або препарату китайської медицини Quyu Jiedu.

На підставі наявних обмежених даних можна зробити висновок про те, що застосування гестринону є безпечним і може перевершувати за ефективністю даназол та інші стратегії лікування хронічних гінекологічних захворювань. Однак, враховуючи, що якість представлених доказів зазвичай дуже низька або сумнівна, цей висновок слід тлумачити з обережністю.

Джерело:

Archives of Gynecology and Obstetrics

Стаття:

Evaluation of safety and effectiveness of gestrinone in the treatment of endometriosis: a systematic review and meta-analysis

Автори:

Luiz Paulo de Souza Pinto і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: