EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Безпека та ефективність застосування К-КБК та ІПП при захворюваннях, пов'язаних з порушенням секреції соляної кислоти у шлунку

захворювання захворювання
захворювання захворювання

Що нового?

У порівнянні із застосуванням ІПП, лікування вонопразаном було не менш ефективним з точки зору зниження виразності симптомів ГЕРХ, виразки дванадцятипалої кишки та шлунка та ерозивного езофагіту.

Результати систематичного огляду та метааналізу вказують, що в лікуванні першої лінії для ерадикації Helicobacter pylori (H. pylori) та усунення ерозивного езофагіту вонопразан перевершує інгібітори протонної помпи (ІПП), при цьому його застосування при інших кислотозалежних захворюваннях є не менш ефективним. Автори дослідження провели порівняння безпеки та ефективності застосування калій-конкурентних блокаторів секреції соляної кислоти (К-КБК) та ІПП у лікуванні захворювань, спричинених надмірним впливом соляної кислоти у шлунку.

Були розглянуті дані рандомізованих контрольованих досліджень, в яких вивчали захворювання, пов'язані з порушенням секреції соляної кислоти в шлунку, такі як інфекція, викликана H. pylori, пептичні виразки, гастроезофагеальна рефлюксна хвороба (ГЕРХ), що супроводжується клінічними проявами, та ерозивний езофагіт. Для кінцевої точки ефективності та частоти розвитку небажаних явищ, що виникли в ході лікування (НЯВЛ), яка використовується як кінцева точка безпеки, за об'єднаними даними були розраховані відношення ризиків (ВР). З метою оцінки достовірності результатів дослідження провели аналіз чутливості.

З 710 досліджень, які пройшли скринінг, в аналіз було включено 19 робіт, у яких взяли участь 7023 пацієнти. При оцінці загоєння уражень при ерозивному езофагіті на фоні лікування вонопразаном порівняно із застосуванням ІПП через 2, 4 та 8 тижнів ВР становило 1,09, 1,03 та 1,02 відповідно. Щодо зниження виразності симптомів ГЕРХ та загоєння виразок, статистично значущих відмінностей при застосуванні К-КПК та ІПП виявлено не було.

Однак при застосуванні вонопразану як терапії першої лінії була встановлена статистично значуще більш висока частота ерадикації H. pylori у порівнянні із застосуванням ІПП (ВР: 1,13). Що ж до частоти розвитку НЯВЛ, порівняно з ІПП при застосуванні вонопразана загальне ВР становило 1,08. Ризик наявності систематичних помилок був загалом середнім. Результати аналізу чутливості підтвердили надійність результатів дослідження.

У підсумку, порівняно з ІПП, застосування вонопразану було більш ефективним у лікуванні ерозивного езофагіту та як перша лінія ерадикації H. pylori і не менш ефективним у лікуванні інших кислотозалежних захворювань. Безпека лікування вонопразаном та ІПП у короткостроковому періоді була порівнянною.

Джерело:

Journal of Gastroenterology and Hepatology

Стаття:

A Comparison of Efficacy and Safety of Potassium Channel Acid Blocker and Proton Pump Inhibitor in Gastric Acid-related Diseases: A Systematic Review and Meta-analysis

Автори:

Daniel Martin Simadibrata і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: