EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Безпека та ефективність абляції імпульсним полем у лікуванні фібриляції передсердь

фібриляція передсердь фібриляція передсердь
фібриляція передсердь фібриляція передсердь

Що нового?

Абляція імпульсним полем ефективно знижує частоту повторного розвитку передсердної аритмії у пацієнтів із фібриляцією передсердь.

Згідно з даними систематичного огляду, опублікованими в журналі Journal of Clinical Medicine, у пацієнтів з фібриляцією передсердь відзначається висока частота успішної ізоляції легеневої вени (ІЛВ) за допомогою абляції імпульсним полем (АІП). Крім того, порівняно з термоабляцією АІП ефективно знижує частоту повторного розвитку передсердної аритмії. Мета дослідження полягала в оцінці ефективності та безпеки АІП у лікуванні фібриляції передсердь. Пошук відповідних англомовних публікацій на тему проводили за електронними базами даних PubMed, Embase, PubMed Central, Cochrane library та Scopus.

Для скринінгу використовували програмне забезпечення Covidence. Зі включених в аналіз досліджень витягли дані, оцінили ризик виникнення систематичної помилки. Підготували наративний синтез публікацій. До аналізу було включено шість досліджень за участю 1879 пацієнтів, які пройшли АІП. Оцінили частоту повторного розвитку аритмії, сприятливий результат ІЛВ та розвиток тяжких небажаних явищ. За винятком двох досліджень, 100% процедур ІЛВ пройшли успішно. В одному з досліджень успішний результат ІЛВ був зареєстрований у 6 із 7 пацієнтів (86%) у когорті епікардіальної абляції. Частота успішних результатів ІЛВ у гострий період у дослідженні MANIFEST-PF досягала 99,9 %.

З низькою частотою реєстрували такі серйозні наслідки, як інсульт, тампонада порожнини перикарда та ураження судин, що потребують хірургічного втручання. У групі термальної абляції частота повторного розвитку передсердної аритмії була вищою, ніж у групі АІП (39% та 11%). ІЛВ методом АІП характеризується високою частотою сприятливих наслідків та невеликою кількістю важких побічних ефектів. На відміну від термальної абляції АІП знижує частоту повторного розвитку передсердної аритмії – найпоширенішої форми аритмії серця з високою частотою розвитку ускладнень та смерті. Для валідації безпеки та ефективності АІП у порівнянні зі стандартними методами необхідно провести додаткові дослідження.

Джерело:

Journal of Clinical Medicine

Стаття:

Efficacy and Safety of Pulsed Field Ablation in Atrial Fibrillation: A Systematic Review

Автори:

Jurgen Shtembari і співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді ru en ua
Спробуй: