EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Оцінка ефективності акупунктури та терапії доксиламіном та піридоксином при ранньому токсикозі вагітності

нудота та блювання нудота та блювання
нудота та блювання нудота та блювання

Що нового?

Акупунктура, терапія доксиламіном і піридоксином та їх комбінація ефективно знижують виразність раннього токсикозу вагітності.

Результати багатоцентрового рандомізованого подвійного сліпого плацебо-контрольованого дослідження за факторним планом 2×2 свідчать, що акупунктура і терапія доксиламіном і піридоксином, як окремо, так і в комбінації, ефективні для лікування раннього токсикозу вагітності (РТВ) помірного та тяжкого перебігу. Мета дослідження полягала в оцінці ефективності та безпеки акупунктури, терапії доксиламіном і піридоксином та їх комбінації у жінок з ранковою нудотою.

До дослідження було включено 352 жінки на ранніх термінах вагітності, у яких спостерігався РТВ. Учасниць розділили на групи для проходження сеансів активної або фіктивної акупунктури протягом 30 хвилин щодня в комбінації з терапією доксиламіном і піридоксином або плацебо протягом 14 днів. Основною кінцевою точкою дослідження було зниження оцінки за опитувальником для оцінки блювання при вагітності (PUQE) на 15-й день відносно вихідного рівня. Додаткові кінцеві точки включали оцінку якості життя, частоту розвитку будь-яких небажаних явищ, а також частоту розвитку ускладнень у перинатальному періоді та у матері.

Статистично значущої взаємодії між втручаннями виявлено не було. У учасниць, які отримували акупунктуру (різниця середніх значень (РСЗ): -0,7), терапію доксиламіном і піридоксином (РСЗ: -1,0) або їх комбінацію (РСЗ: -1,6), відзначалося більш виражене зниження оцінки за PUQE порівняно з учасницями з відповідних контрольних груп (фіктивна акупунктура, плацебо та фіктивна акупунктура + плацебо). Проте порівняно з групою плацебо, у групі терапії доксиламіном та піридоксином спостерігалася більш висока ймовірність народження немовлят із низькою масою тіла для даного гестаційного віку (відношення шансів: 3,8).

Як акупунктура, так і терапія доксиламіном і піридоксином ефективно знижують виразність РТВ помірного та тяжкого ступеня. Однак це відносно невелика дія, і його клінічна значущість не встановлена. Застосування акупунктури в поєднанні з терапією доксиламіном і піридоксином може бути більш ефективним, ніж застосування кожного методу окремо.

Джерело:

Annals of Internal Medicine

Стаття:

Acupuncture and Doxylamine–Pyridoxine for Nausea and Vomiting in Pregnancy. A Randomized, Controlled, 2 × 2 Factorial Trial

Автори:

Xiao-Ke Wu і співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: