EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Дослідження щодо оцінки порушень нюху та смаку у пацієнтів, які перенесли COVID-19

olfactory_dysfunction olfactory_dysfunction
olfactory_dysfunction olfactory_dysfunction

Що нового?

Встановлено, що часткове порушення нюху та смаку зберігається у 48% та 38,5% пацієнтів, які перенесли COVID-19.

У рамках поперечного дослідження подальшого спостереження для вивчення частоти порушень нюху та смаку у пацієнтів, які перенесли COVID-19, тривалістю 8 місяців було встановлено, що протягом періоду спостереження середньою тривалістю 229 днів повне відновлення нюхових та смакових функцій відбулося у 61,5% та 52% пацієнтів відповідно. При цьому було виявлено збереження порушень у 48% та 38,5% пацієнтів.

В рамках цього дослідження (продовження дослідження, проведеного Biadsee та співавт.) Ameen Biadse та вивчали відновлення втрачених смакових та нюхових функцій у пацієнтів, які перенесли інфекцію SARS-CoV-2, з використанням телефонного опитування, що складалося з 7 питань. З популяції попереднього дослідження, яка включала 128 не госпіталізованих пацієнтів із позитивним результатом аналізу на коронавірус методом полімеразної ланцюгової реакції зі зворотною транскрипцією (ПЛР-ЗТ), в опитуванні взяли участь близько 97 пацієнтів.

Збирали дані про наявність сухості в роті, втрату смаку та нюху, частоту відновлення та додаткові симптоми (закладеність носа, кашель, ринорея, міалгія, слабкість). Загалом у дослідження було включено 43 чоловіки та 54 жінки (середній вік 37,5 років). За включеними до дослідження особами проводили спостереження протягом 229 днів. Частки осіб, які повідомили про повне та часткове відновлення нюхових та смакових функцій, наведено в таблиці нижче:

Стать пацієнта не надавала статистично значущого впливу на відновлення нюхових та смакових функцій. Було виявлено наявність зв'язку між повним відновленням нюху з повним відновленням смакових функцій. Встановлено, що в осіб, у яких порушення нюху були початковими симптомами захворювання, частота повного відновлення нюхових функцій була нижчою. Для вивчення залишкових та стійких порушень з боку гемосенсорних систем у пацієнтів, які перенесли COVID-19, потрібне проведення подальших досліджень.

Джерело:

Журнал American Journal of Otolaryngology

Стаття:

Eight-month follow-up of olfactory and gustatory dysfunctions in recovered COVID-19 patients

Автори:

Ameen Biadse і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: