EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Дослідження безпеки застосування вакцини BNT162b2 у національному масштабі

вакцина_BNT162b2 вакцина_BNT162b2
вакцина_BNT162b2 вакцина_BNT162b2

Що нового?

Введення вакцини BNT162b2 не пов'язане із статистично значущим збільшенням частоти розвитку небажаних явищ.

Відповідно до результатів дослідження, проведеного Noam Barda та співавт., введення протиковідної мРНК-вакцини BNT162b2 не призводить до підвищення ризику розвитку більшості небажаних явищ, що пройшли оцінку. На підставі даних, отриманих від найбільшої організації системи охорони здоров'я, дослідники здійснили оцінку безпеки застосування вакцини з урахуванням частоти розвитку широкого спектра несприятливих явищ в умовах загальнонаціональної масової вакцинації.

Щодо кожного потенційно несприятливого явища у популяції осіб, у яких раніше не спостерігалося відповідних явищ, на індивідуальному рівні проводили зіставлення осіб, які пройшли вакцинацію, з особами, які її не проходили, з урахуванням показників стану здоров'я та соціально-демографічних характеристик. Через 42 дні після вакцинації було проведено оцінку відношення ризиків та різниці ризиків за методом Каплана-Мейєра.

Для порівняння отриманих результатів аналогічна оцінка була проведена на підставі даних осіб, інфікованих коронавірусом порівняно з даними неінфікованих осіб. При оцінці результатів вакцинації та частоти інфікування коронавірусом оцінювали аналогічні небажані явища. При оцінці вакцинації контрольна група та група вакцинованих осіб включали в середньому 884 828 учасників. Було виявлено статистично значущий зв'язок вакцинації з підвищенням ризику розвитку міокардиту, лімфаденопатії, апендициту та оперізувального лишаю (див. таблицю 1).

Коронавірусна інфекція (COVID-19) була пов'язана зі статистично значущим підвищенням ризику розвитку міокардиту (відношення ризиків = 18,28; різниця ризиків = 11 випадків на 100 000 осіб) та інших тяжких небажаних явищ, включаючи тромбоцитопенію, тромбоз міокарда, аритмію, тромбоемболію легеневої артерії та внутрішньочерепний крововилив.

Введення BNT162b2 асоціювалося з підвищенням ризику розвитку міокардиту (1-5 випадків на 100 000 осіб). Після інфікування вірусом SARS-CoV-2 відзначають статистично значуще підвищення ризику розвитку міокардиту та багатьох інших тяжких небажаних явищ. Необхідно проведення додаткових досліджень з метою оцінки ризику розвитку небажаних явищ у довгостроковому періоді.

Джерело:

The New England Journal of Medicine

Стаття:

Safety of the BNT162b2 mRNA Covid-19 Vaccine in a Nationwide Setting

Автори:

Noam Barda і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: