EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Оцінка безпеки проведення ЕРХПГ у дітей

анестезія анестезія
анестезія анестезія

Що нового?

У дітей віком 3-12 років проведення ЕРХПГ з використанням стандартного дуоденоскопа в умовах анестезіологічної допомоги з моніторуванням є безпечним і забезпечує досягнення сприятливих результатів після процедури.

Результати дослідження, опубліковані в журналі Journal of Pediatric Endoscopy Surgery, свідчать, що проведення ендоскопічної ретроградної холангіопанкреатографії (ЕРХПГ) у дітей в умовах анестезіологічної допомоги з моніторуванням (МАП), з використанням дуоденоскопа для дорослих є безпечним. Метою цього ретроспективного дослідження з аналізом медичних карт було вивчення ефективності та безпеки проведення ЕРХПГ в умовах МАП з використанням стандартного дуоденоскопа у дітей.

У дослідження були включені пацієнти віком до 12 років, які пройшли ЕРХПГ останні 2 роки. Були зібрані демографічні дані, докладна інформація про процедуру, що проводилася, і її завершення, дані про діагноз, показання, інші втручання та ускладнення. В аналіз було включено 36 пацієнтів (у віці від 3 до 12 років; середній вік: 8,3±2,6 року; середня маса тіла: 24,5±9,0 кг), яким було проведено 53 процедури. У 72,2% випадків показанням для проведення ЕРХПГ був хронічний або рецидивуючий панкреатит (n=26), у 5,6% випадків – гострий панкреатит (n=2), у 5,6% випадків – біль у животі (n=2), у 2,8 % випадків – кіста жовчної протоки (n = 1), у 11,1 % випадків – холедохолітіаз (n = 4), у 5,6 % випадків – стеноз жовчної протоки (n = 2), у 5 ,6 % випадків – результати печінкових проб, що вказують на холестаз (n = 2), та у 2,8 % випадків – холангіт (n = 1).

У всіх пацієнтів була успішно проведена ендоскопічна канюляція будь-якої протоки, при цьому у 33 (91,7%) пацієнтів була здійснена канюляція цільової протоки та ефективне завершення процедури. Слід зазначити, що із загальної кількості процедур 69,8 % були терапевтичними та 30,2 % – діагностичними. Про розвиток ускладнень повідомлялося у 11,1% пацієнтів (n=4). Найбільш частими з них були інтрапроцедурна кровотеча легкого ступеня тяжкості та післяпроцедурний біль легкого ступеня тяжкості (5,6 %, n = 2). Таким чином, отримані результати свідчать про ефективність та безпеку проведення терапевтичної та діагностичної ЕРХПГ у дітей з використанням стандартного дуоденоскопа.

Джерело:

Journal of Pediatric Endoscopic Surgery

Стаття:

The safety and efficacy of ERCP in the pediatric patients up to 12 years of age with standard duodenoscope by adult gastroenterologists

Автори:

M. Salih і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: