EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Дослідження серотонінергічних препаратів у лікуванні функціональної диспепсії

диспепсія диспепсія
диспепсія диспепсія

Що нового?

Серотонінергічні препарати, анксіолітичні препарати та трициклічні антидепресанти полегшують симптоми функціональної диспепсії.

Згідно з результатами нещодавно проведеного дослідження, ефективними варіантами лікування функціональної диспепсії є серотонінергічні препарати, трициклічні антидепресанти та анксіолітичні препарати. Мета дослідження полягала у вивченні застосування серотонінергічних препаратів у лікуванні симптомів функціональної диспепсії. Було проведено огляд джерел із бази даних PubMed. Публікації відбирали відповідно до рекомендацій «Переважні параметри звітності для систематичних оглядів та метааналізу» (PRISMA), за ключовими словами: «серотонін» та «лікування функціональної диспепсії».

Спочатку було виявлено 180 досліджень, однак після виключення публікацій із заголовками та анотаціями, що не відповідають критеріям, а також публікацій не англійською мовою та публікацій про патофізіологічні аспекти, до аналізу було включено лише 16 досліджень. При застосуванні прокінетичних препаратів, зокрема антагоністів 5-HT4 цисаприду та тегасероду, спостерігалося полегшення симптомів функціональної диспепсії порівняно з плацебо. Проте дискусії про ефективність мосаприду продовжуються.

Щодо антидепресантів встановлено, що застосування трициклічних антидепресантів, зокрема амітриптиліну, що полегшує епігастральний больовий синдром, може бути ефективним у лікуванні функціональної диспепсії. У пацієнтів з функціональною диспепсією, що супроводжується зниженням маси тіла, міртазапін перевищує плацебо за ефективністю. Інгібітори зворотного захоплення серотоніну та норадреналіну, селективні інгібітори зворотного захоплення серотоніну виявилися неефективними у лікуванні функціональної диспепсії, при цьому їх застосування було пов'язане з розвитком різних побічних ефектів.

Препарати для лікування тривоги, наприклад, буспірон і тандоспірон, які здатні розслаблювати м'язи дна шлунка, довели свою ефективність у лікуванні функціональної диспепсії і можуть розглядатися як потенційний варіант терапії. Встановлено, що трициклічні антидепресанти та анксіолітичні препарати найбільш ефективні при функціональній диспепсії, що вказує на важливість їх застосування при розладі шлунково-кишкового тракту. Очевидно, що серотонін відіграє ключову роль у лікуванні функціональної диспепсії та пов'язаних з нею патофізіологічних процесів.

Джерело:

Seven Editora

Стаття:

The importance of Serotonin in the treatment of functional dyspepsia

Автори:

Ferrão BM та співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді ru ua en
Спробуй: