EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Вивчення клінічної ефективності акупунктури при хронічній кропив'янці

кропив'янка кропив'янка
кропив'янка кропив'янка

Що нового?

Акупунктура ефективно покращує індекс UAS7 у осіб із хронічною спонтанною кропив’янкою.

У недавньому багатоцентровому рандомізованому дослідженні з контролем у вигляді імітації процедури акупунктура забезпечувала більш виразне покращення щотижневого індексу активності кропив'янки (UAS7) порівняно з групою імітації акупунктури та групою пацієнтів зі списку очікування.

Hui Zheng та співавт. провели дослідження з оцінки користі акупунктури під час лікування кропив'янки. До дослідження було включено 330 пацієнтів з діагностованою хронічною спонтанною кропив'янкою. Учасників рандомізували у три групи (групу акупунктури, групу імітації акупунктури та контрольну групу пацієнтів зі списку очікування) у співвідношенні 1:1:1. Дослідження тривало 8 тижнів: період лікування – 4 тижні, період наступного спостереження – 4 тижні. Основний інтерес представляла середня зміна індексу UAS7 до кінця четвертого тижня відносно вихідного рівня. Додаткові кінцеві точки включали оцінку тяжкості свербежу, самооцінку поліпшення та індекс якості життя при захворюваннях шкіри (DLQI).

Середня зміна значень індексу UAS7 (в діапазоні від 0 до 42) після акупунктури, починаючи з вихідного значення 23,5 бала і закінчуючи середнім значенням на 4-му тижні 15,3 бала, склала -8,2 бала. На відміну від цього, середні зміни індексу UAS7 у групі імітації акупунктури та контрольній групі пацієнтів зі списку очікування, починаючи з вихідних середніх значень 21,9 та 22,1 бала відповідно та закінчуючи середнім значенням на 4-му тижні у 17,8 та 20,0 бала відповідно, склали -4,1 та -2,2 бали.

Середні відмінності між групою акупунктури та контрольною групою пацієнтів зі списку очікування, а також між групою акупунктури та групою імітації акупунктури склали -6,1 та -4,1 бали відповідно. Однак ці відмінності не відповідали критеріям мінімальної значущої зміни. Слід зазначити, що небажані явища були зареєстровані у 13,6% учасників із групи акупунктури, при цьому в інших групах про НЯ не повідомлялося. Ці небажані явища були короткочасними чи легкими.

Акупунктура, мабуть, забезпечувала більш значне поліпшення індексу UAS7 при кропив'янці порівняно з групою імітацією акупунктури та контрольною групою пацієнтів зі списку очікування, хоча клінічне значення цих результатів залишалося невизначеним.

Джерело:

Annals of Internal Medicine

Стаття:

Efficacy of Acupuncture for Chronic Spontaneous Urticaria A Randomized Controlled Trial

Автори:

Hui Zheng і співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: